fredag 1 december 2023 


Gabriella Fagundez


 Jag är 23 år och heter Gabriella Fagundez, men kallas Bella av alla. Jag började simma i Landskrona när jag var liten,  då tränade jag inte så mycket, typ 3000m/4000m 4-5 ggr i veckan. 2001 flyttade jag och min familj till Väsby, där jag simmade i 3 år och gick mina 3 år på gymnasiet. Under den tiden började jag träna lite mer. Sen efter studenten så kände jag för att testa något nytt, så jag flyttade till Frankrike, och tränade i Tolulouse i 1 år, vilket var jätte dåligt. Därför bytte jag till Melun och tränade för Philip Lucas 2005-2008. Just idag bor jag i Paris och tränar för Frederic Vergnoux Och tränar nu..... mycket....


2009-07-13

 
Som vanligt var det lång tid sen jag skrev i bloggen. Är så dålig, jag vet :( Sorry!!

Hm, vad har hänt... en massa, simmade ju i Amsterdam med landslaget, sedan franska mästerskapen, vilket resulterade till en VM plats. Sen åkte jag direkt till en paradis Ö utanför Australien, där skulle jag tävla och ha lite ledigt. Men det blev inte riktigt som planerat.. jag kom fram, tävlade och dan efter blev jag jätte sjuk, till slut så föll jag bara ihop och och vaknar upp i ambulans... Jag låg på sjukhus i en vecka och fick dropp. Åt ju inte på en vecka, och de 3 första dagarna fick jag ingen näring i mig alls, inget vatten eller mat alls, så jag gick ner 5 kilo, och tappa väldigt mycket muskler. Efter detta tog det mig ca 2 veckor att bli riktigt bra. Var väldigt svag. Har fortfarande inte tagit igen alla kilon..
 
Så.... nu har det gått en vecka sen SM, tiden går snabbt, och snart är det VM...  Sm gick bra för att vara i den träningsperiod som jag var i. Simmade 66 000m sm-veckan, och 3 styrketränings pass, och 10 lopp... Lång vecka... Men loppen gick ändå bättre än förväntat, trodde att jag skulle simma saktare, var i värsta gnetperioden, men långa gnetpass i kroppen.. Iof gick sprinten dåligare än gnetdistanserna.. Frusterande också att tävla när man vet att sina motståndare inte ligger i lika hård träningsperiod...  och alltså simmar snabbare på sm... men men....  VM är ju slutmålet så får simma snabbare där :)  toppad ... ska bli skönt!!
 Nu är vi på VM läger i sthlm och på måndag åker vi till Italien.. Ska bli så skönt att komma dit, äntligen drar VM-resan igång. Och snart står man där och ska simma.... nästan lite, men bara lite, för snart... Blir ju nervös :)
 
Naj, nu ska jag allt ta och sova, morgon träning imorgon, sen styrka sen ett pass till på kvällen... Nice nice... ;)
 
God natt!!!! Bonne Nuit ;)


2009-03-31

Lite battre har jag allt blivit pa att skriva blogg :)

Har varit langa veckor som passerat.. Harda veckor med mycket traning som borjar ga mot sitt slut.. lite iaf..
Ska ju slappa lite till Amsterdam och franska masterskapen... Tavlade i helgen, gick bra med tanke pa var form under hard traningsperiod. Persade pa 100m fj, hade 59.5, sedan simma jag 100m fr pa 55.6, 50fr pa 25.9, (alla lopp i vanlig , icke lazer baddrakt ;)    ) sedan hade jag samma tid pa morgon som kvall pa 200fr, 2.01.5.. Och det, 200fr, var nog det mest irriterande lopp jag nagonsin simmat.
Detta gick pa sondagen, alltid pa tavlingar i Frankrike sa har man valdigt lite vila mellan passen pa sondagar. Finalpasset borjade 14.30, och vi akte ifran badet pa morgonen vid 12.30 for att ata och hamta vara vaskor pa hotellet...  Sedan kommer man tillbaka till badet och for hora sin ´traning´ man skall ha efter sitt lopp, avbad pa 4000m.... hur motiverande ar det??
Iaf, sedan da innan loppet fick jag upp min motivation.. var redo for att simma snabbt... vi gar upp pa startblocken, starten sager ´pa era platser´, och just i detta , skriker alla, ´ga ner, ga ner´ Forst fattar man ju inte att det ar oss , simmare som skall ga ner, men det var det. En tjejs baddrakt (speedo) hade gatt i sonder. Vi far satta oss ner, ingen sager nagot om vad som skall handa, vi far snart ga upp igen... starten sager ater igen ´pa era platser´....................... och vad hander?????? Jo, samma sak igen, hennes baddrakt spricker IGEN. Sa, samma veva om igen, Det hela slutar med att vi gar upp och ner 3ggr... Tjejen springer och bytar om, kommer ut med en tranings baddrakt och simmar, och gor 2.05 ... hmm.. Bra dar...

Ja, sa mitt 200fr lopp blev sadar... var lite irriterad nar man hoppa i. For det var liksom ingen som sa nagot till oss andra simmare, utan vi skulle bara vara redo for att hoppa i... 4 ggr ... och min energi gick at att ladda om och ladda om...

Men men, viva la france !!!! :) Allt hander har... haha... Dom gor lite som dom sjalva vill... inga regler har inte !! Men mest nojd med i helgen ar jag over segern pa 100fr, alla de basta franska tjejerna var dar, och jag slog them all :) Forsta gangen jag slar Malia Metella ocksa, sa det var skont!!

Jo, vann en data forra veckan ocksa :) Pa traningen... vi hade bla en 50a simning utan andning, med drags och en vikt pa 5 kilo.. Ingen klara det.... sen var det min tur... och alla bara ´ du kommaer aldrig klara det´, (ska bara lagga till att jag ar verkligen dalig pa allt med halla andning och sant) iaf, sa alla sa att jag inte skulle klara det osv.. och da sa en kille, ´ ifall du klarar det sa betalar jag en ny barbar data till dig´
Han var sa saker pa att jag INTE skulle klara det. Sa jag laddar, gor lite yoga ovningar ;) Och simmar ivag.. vikten var skit jobbig, rorde sig massa.. typ vid 20m ville jag nastan ge upp, sen sag jag min lille data framfor mig... nej men mest ville jag ju klara det bara for alla hade sagt att inte skulle klara det... jag simmar och simmar, nar det ar bara lite kvar sa var jag maxa , hehe, inget syre kvar... och jag klarar det... och vann en data :) Nice !
Slog killarna ocksa, extra nice !!
 
Nu ska jag ga och trana....   Ciao2009-03-16

Oj, det var lange sen jag skrev sist...  fast det blir det alltid tycker jag... sorry!!
Har inte hunnit. Under den sista tiden har jag verkligen haft fullt upp. Har borjat plugga igen, hade uppehall under OS. Och vi tranar mer och mer, 8-10h per dag. Simmar i 3h/pass ibland mer, plus att innan varje 3h pass, sa har vi landuppvarmning i 45min, sedan springer vi, ibland i trappor, i 2h, styrka i nastan 2h osv.... men det ar kul!!

Och jag kanner verkligen att jag blivit starkare bade i vattnet och pa land!! Har persat i bankpress 67 kilo ( det kanske inte ar sa mkt men iaf pers med 17kilo for mig :)  )   Min teknik ar mkt battre ocksa. Och det har varit riktigt jobbigt for mig att jobba upp den. Jag har ju varit sa van vid att bara kora mina meter under min Philip-tid, jag lag ju pa valdigt bra tider pa traningarna, det var inte det, men sattet jag simma pa, gnetsimning... daliga vandningar osv.. Allt detta har jag jobbat valdigt mycket med. Och det borjar ge resultat :)
 
Vi har varit pa lager i Sydafrika, traffade Per Holmqvist da, Danmark var namligen dar. Det var jattekul att traffa Per igen. Han har det bra i Danmark och det gladjer mig!!
 
Vi ska tavla om 2 veckor, i Strasbourg. Sedan aker jag till Amsterdam med SWE-team, sen blir det franska masterskapen, vilket ar VM kval for dem!!!   
 
Nej nu ska jag plugga lite...
Hej sa lange, ska forsoka att inte ta 10 ar pa mig for att skriva nasta inlagg ;)

2008-11-16

Bella klättrar i bergen

 Just nu sitter jag i franska alperna på 1850m höjd.. Är på höghöjdsläger.. Inte super högt, men det känns. Vi åkte ifrån Calella, det var för kallt, det gick inte att simma till sist. Så vi packade ihop vara grejer och åkte till Font Romeu-FRA. Och har har vi varit i mer an en vecka nu. Och det har varit ett hårt och bra lager!! Vi körde på ännu mer när vi kom hit.
Vi springer 7.30 i 30 min, innan frukost,
sen ater vi frukost,
kl 9 har vi medecinboll-hopprep i 1h,
sen simning direkt efter i  2 1/2 h,
sen är det lunch , har ca 2h innan passet börjar igen,
då det är simning i 2 1/2 h ,
sen kör vi styrka, cirkel träning i 1 1/2h. Volia :)

Långa dagar med mycket träning. Men det är kul. Det är väldigt annorlunda träning jämfört med den jag har gjort innan. Mer kvalitet. Plus att jag jobbar jätte mycket med min teknik nu. Vilket jag behöver, jag vet! :) Får höra det ofta.. Så det tar väldigt mycket mer på krafterna. För med Philip så var inte teknik nr 1...

Igår var vi och bergsklättra mellan passen! Shiiiiit säger jag bara. Vi var 10st som började.. Vi började på 1200m höjd, och klättrade upp till 800m alltså 2000m, men liksom 800 över den markhöjden vi var på.. Och jag är väldigt höjdrädd!!! I alla fall... Vi var 10 ifrån början, vår tränare, Fred var med... ett tag  ;) Efter bara 20 min gav han och 4 andra simmare upp, de var helt döda.. Detta var något av det hemskaste och jobbigaste jag gjort i hela mitt liv. Ibland hade man inget att stå på, man fick typ hänga med armarna medan man satte fast sig, vi hade inga rep, eller guide där uppe, vi var helt själva.. Gruppen splittrades och det var bara jag och en simmare från Brasilien, Ricky.. Vi hjälpte varandra igenom denna mardröm som tog oss 3h upp, och 1h ner. äar jag höll på där och kämpa för att inte klanta till det och ramla ner och ... do... SÅ TÄNKTE JAG, F#N jag är liksom rädd på tavlingar för att simma en 200fj.. Det är ju INGET jämfört med det jag gjorde. Ibland tittade jag ner, och jag lovar då vile man bara gråta. Det var så högt, och vi hade liksom ingen säkerhets lina eller nåt.. Men man var så fokuserad till sist över sin uppgift. Så rädslan för höjden försvann. Jag kunde övertyga min hjärna att INTE titta ner. Riktigt styrketest, ibland hängde man och fick häva sig upp som chins.. Hehe, ja herregud, Men jag är glad över att jag var en av dem som klara det!!

I helgen ska vi tävla, en tävling med bra konkurrens men ingen tävling jag kommer förbereda mig för. Kommer simma massa lopp ifran 50m till 800m.. Jag har valt att stanna i frankrike hela hösten nu och bara träna och jobba med min teknik och min nya tränare, Kommer inte att komma hem till SM eller försöka kvala till EM. Mitt mål ligger just nu på VM i Rom!!

2008-11-02

Bella på läger

 Oj oj, det var ett tag sen jag skrev här... Mycket har hänt sen jag skrev sist.. väldigt mycket till och med.. Jag skrev i mars sist.. Va dålig jag e haha...Aja, sen sist jag skrev så har jag tränat på mycket, simma  EM, vilket resulterade till en OS plats, simmade OS.. Och har nu flyttat och bytt tränare. Jag bor och tränar just nu i Paris. Och det är super bra! Trivs hur bra som helst! Så, då kanske många undrar varför jag bytte tränare eftersom allt gick rätt bra, fick fram en del bra resultat... Joo.... Jag är jätte tacksam för all träning och den grunden jag fått av Philip i Canet. Massa, massa, massa kilometer simning har jag gjort under 2 1/2 års tid med han. Det har gett mig mycket. Det var ju egentligen först där, i Frankrike, som jag började TRÄNA! I swe innan, var det jämfort med Frankrike träningen bara lek.

Jag trodde att jag tränade hårt när jag bodde i swe, men sen fick jag veta, ( aj )   vad träning var!  Jag började simma helt andra lopp, som 400,800 och till och med 1500!! Haha.. shit.. ja.. Kom som sprinter till Philip.. Simmade 50fj, 100fj osv... Men det gjorde han klart för mig att det fanns inte i hans värld att träna en sprinter, så det var bara att lägga om. Och det gick ju ganska bra.. Persade massa, 10-30sekunder på vissa lopp...Men som sagt, vi simmade massa, till och med för mycket. Man behöver inte simma i snitt 95 000m +  /per vecka!!  Sen ville jag ifrån all drama... Philip eller Fransk simning har en del drama... allt ifrån Porr bilder till fängelse straff... Simningen kom i andra hand.. Så jag bestämde mig att flytta till Paris för att börja trana för Frederic Vergnoux, som ar fransk medborgare men har varit tränare i GBR landslag under 4 års tid.


HEMSKT lager i Calella- Spanien.... Just nu är jag i Calella i Spanien och håller på att dö... Jo faktiskt... jag håller på att dö, långsamt och plågsamt... Vi har skit väder, (vi simmar ute) det är hur kallt som helst, regnet öser ner, massa vind... OCH 24 grader i vattnet. Jag dör!! Jag hatar att frysa ! Så just nu är det sådär kul att simma :)Vi kom i måndags, och ska egentligen stanna i 3 veckor :/     Men vi kanske åker till ett annat ställe ifall det fortsätter vara såhär kallt... Hope so...Men vi har tränat på som in i det... När vi kom i måndags så sprang vi 40 min innan frukost, sen åt vi vi frukost, sen gick vi och simma,  och hade vi en liten trevlig serie; 800fr 2x400me 800fr 4x200arm 800fr 8x100ben 800fr 16x50 för sen efter detta pass på 8000m så hade vi styrka, en cirkel träning på 1h... Denna morgon träning höll på i 5 h.... Vi kom tillbaka till rummet efter att ha ätit lunch.. Och det var då exakt 1h tills nästa träning börja...    :)     Då var man glad... :)

Och så har det rullat på hela veckan... I kylan... Vissa serier har man simmat på ren ilska.. pga detta väder.. Japp, det var väl allt för nu... Ska gå och äta den goda spanska pastan med tomat sås... :) Ciao

2008-03-10

Hell Week!!!

 Så äntligen söndag... Denna vecka har varit hemsk! Förra söndagen var det jättevarmt här, vi kunde va på stranden i bikini och sola, hur skönt som helst! Måndag var ok, sen börja det....... Stormen... Vind i 150m/s och minus grader, och vi simmar ju ute... Och när det blåser så mycket så blir vattnet jättekallt. Så hela veckan simma vi i 24graders vatten och med 10 minus ute. Men det som var mest jobbigt var vinden. Jag frös hela, hela tiden, och när man simma så tog vinden tag i ens armar, så armarna flög lite hur som helst... Och man putades åt ett håll hela tiden... JÄTTEJOBBIGT! Passen denna vecka låg på 6500-7500m.... På tisdag åker jag hem till sveaLand... skönt..

Kommer knappt ihåg mina serier förra veckan... kommer bara ihåg kylan...  Hade många pass med 50:or fr på start 35...   serier som, 8x50 fr st 35, 4 varv...


Hade igår, lördag en "sprint" serie..

Serien var:


200  (150fr/50fj)    st 2.45     Nivå 2 , låg på 2.25

100 fr SNABBT,     st 2              låg på 58.2-58.5


och detta var 5 varv.....Hoppas nu att vädret kommer va bättre imorgon... Vill bara hem till sverige nu, varmare där... J

2008-03-03

 Snart bara 2 veckor kvar till EM... Förra veckan började jag trappa ner lite på träningen... eller jag skulle det iaf.. Hade tävling förra helgen, (22-24feb) i Toulouse... Kom dit väldigt hårt tränad! Simmade den veckan runt 90 000m, plus att på fredagen, då vi tävlingen började med 800fr, hade vi morgon träning innan, ett pass på över 8000m, med serien :
 
800fr st 9.25  hade 9.02
4x200fr st 2.30 hade 2.13 på alla
4x100fr st 1.15 hade 1.04-1.05
4x50fr st 45, Hade 29
100fr   hade 1.02
 
Mysigt... sen iväg och tävla...
 
Vi hann inte ens äta lunch innan, så simmade 800fr och hade 8.46... och längtade så efter måndagen, då jag skulle börja trappa ner mot EM...
Under helgen simmade jag 100,200,400fr också, då 200fr var väl bästa reslutat, men det gick på söndagen så det var väl inte så konstigt.. hade då vilat ifrån våran träning i en halv dag =)  hade 2.00.6... helt ok för vara nu, är väldigt trött i kroppen, har tränat hårt non stop i 6 månader.. ingen toppningen till SM i höstas och inte EM... så jag såg verkligen fram emot måndagen...
 
Men då... måndagen.. efter tävlingen... hade jag ett pass på 9000m... yes..!!
Och så fortsatte det till onsdag kväll... 18000m per dag... Philip gick inte att prata med de dagarna, men till slut fick jag nog, kunde inte forstätta simma så här mkt... så gick till philip och sa antingen simmar jag mindre eller så åker jag hem till swe =)
Och Voila... På torsdag morgon, simma jag "bara" 7500 =) så veckan fortsatte med pass på runt 7000+
 
Så nästa vecka hoppas jag passen ligger på max 5000-6000m... Sen några dagar innan vi åker till EM så åker jag hem till Malmö och toppar och tränar med PER... ska bli skönt! funkade väldigt bra sist (innan sm i sommras..) kul att komma hem till sveaLand också =)

2008-02-17

Här kommer Bella skriva lite om sin träning, men simsport.se ville börja med att få en intervju med den svenska rekordhållerskan.

Du har ju utvecklats väldigt mycket sen du flyttade ner till Frankrike, jag vet att du har börjat träna betydligt mer är det den stora skillnaden?

Ja, den stora skillnaden är helt klart meter antalet och hur passen är skrivna. Vi simmar inte en enda meter nivå 1, vilket jag gjorde mycket i swe. Utan allt är hårt eller mindre hårt .... :)

Hur många simpass respektive styrkepass blir det en vanlig vecka?

Jag simmar 11 pass i veckan, 3h på morgonen, 3h på kvällen. Sen har vi styrka 3ggr i veckan. Och de dagar vi inte har styrka kör vi chins innan träningen. 

Du är ju duktig på flera distanser, men var ligger ditt största fokus inför EM och OS?
 
Mm, tack.. =) Eh... På EM (OS kvalet) kommer jag att simma 200/400/800fr, och laget 4x200... Hade gärnat simma 1500fr och 200fj, men det blir lite för mycket..

Hur är långa är passen du simmar och hur många fartpass simmar du i veckan? Jag har en känsla av att du tränar väldigt annorlunda mot många här hemma, kan du beskriva lite mer ingående hur en vanlig träningsvecka ser ut.
 
Hm, hur långa passen är... eh, runt 8500-10 000 m.... De flesta ligger i snitt på 9500... fartpass? Eh asså... vi kör inte Max Vo2 som i swe.. Men fart alltså sprint har vi varje pass..
Eh en hel vecka .... jag kan skriva ett typiskt pass ist...
Vi har ju insim på runt 3000m alltid, men det är inte insim som jag simma i swe precis. Utan det är startid direkt.. Det är det som styr vårt tempo och våra pass, startiden! Sedan kör vi mkt frisim/fjäril.. Väldigt mycket!
 
så..
typiskt pass:
 
400fr st 5.15
 
200 (fr 5takt st 2.45/ Me st 3.00 / fr st 2.45 / Me st 3.00)
150 (100rf-50fj st 2.10/ fr 5tkt st 2.00 / 100fr-50fj st 2.10/ fr 5takt st 2.00)
100 (fr 5 takt st 1.30/ fr/fj st 1.30/ fr 5takt st 1.30/ fr-fj st 1.30)
50fj st 1.00
(Alltså, denna serie 4 varv (2000m)
 
4x50 25 sprint/ 25 löst st 1.00
 
8x50 sprint st 1.30 , simma på 28 som sämst..
 
sen då serier kan se ut så här för min del:
 
3x2000fr st 24min
 
16x300 fr st 3.30
 
10x400fr st4.40
 
12x400 150fr/50fj st 5.00
 
4x100fr st 1.10
2x200fr st 2.10
(3-4 varv)
 
30x100 st 1.15
 
Hm... ja några av denna veckans serier..
 
Sen efter simmar vi ben/arm och brukar alltid på morgonen avsluta med en 800 eller 1200, då jag ska simma 800 runt 9.10 och för 1200: splitar 4.40/4.35/ sista 400 så snabbt jag kan..
 
Voila, :)
 
Vad är den största skillnaden mellan simningen i Frankrike och Sverige?
 
I Frankrike är simningen väldigt stror just nu tack vare Laure och Philip. ALLA vet vem dom är och de är på tv hela tiden. Och genom detta blir det ju mer pengar. Mer pengar gör ju så att fler kan satsa på heltid. Vilket i Sverige är väldigt svårt. 
Här slutar de flesta skolan i tidig ålder för att satsa på simningen. Vilket kanske inte är så bra heller... Men största skillnaden är helt klart PENGAR, på olika sätt................

Du har ju tränat med bland annat Laure Manaudou, är hon lika duktig på att träna som hon är på att tävla?

Hm, eh no comment, Nej men hon träna som bäst innan OS 2004.  

Det var många år sen Sverige hade några duktiga distanssimmare, om du skulle ge ett råd till svenska simtränare för att kunna få fram bättre distsanssimmare, vad skulle det vara? Är det så enkelt som att träna mer?
 
Det finns bara en väg: HÅRD TRÄNING! OCH en TUFF TRÄNARE! Vi Kör hårt hela tiden, hela, hela tiden! Ja, det är jätte jobbigt, och man har ont i kroppen alltid. Ont i axlar osv.. men! Det gör ont att träna! Det ska det göra :) Man har ju inte mycket energi över till annat. Och det gäller att man har en tränare som är med en och pushar och skriker och hejar på en hela tiden. Philip tar tid på ALLT, är med och kollar hela tiden, missar inte en meter.. Och detta är iaf ngt som jag behöver ifrån en tränare när jag ligger och simmar mina lååååånga meter efter meter... tränaren MÅSTE vara tuff, För ibland kan man "tro" att man är trött, fast man kan nästan alltid pressa ännu mer... Så för min del har tränarens engagemang stor betydelse.

Både du och Eva Berglund har lyckats väldigt bra sen ni flyttade till Frankrike är det något du kan rekommendera till andra simmare?

Ja, helt klart!


Om simsport   |   Tipsa redaktionen: red@simsport.se   |   Om cookies