onsdag 19 juni 2024 


Jens Jollrar


Här framför jag mina åsikter om svensk simning
Maila mig? Klicka på länken:  Jens Petersson

2008-11-30

Dags att lägga av

 Jag har ju tidigare skrivit att jag ska simma SM så länge som jag tar medalj, och nu är SM över och ingen medalj blev det för mig. Så det är bara konstatera att det var mitt sista SM. Det är dags att lämna över till yngre och hungrigare simmare.

På ett sätt är det ju bra för svensk simning att jag lägger av, det betyder ju att dem simmare som tränar ordentligt får utdelning för sitt slit i bassängen.

Jag kan se tillbaka på en karriär med 22 st SM, runt 80 SM-finaler och runt 35 SM-medaljer. Det har vart väldigt roligt och man har fått uppleva väldigt mycket.

Nu är det ju så att jag inte har tävlat för sista gången, bara för att jag inte ska vara med på SM, det finns ju något som heter Masters, sen kommer jag nog dyka upp på lite mindre tävlingar runt omkring.

2008-11-20

EM-Truppen presentation

 Jag har själv simmat ett flertal mästerskap, och på den tiden var det alltid så att mästerskapstruppen alltid presenterades efter sista grenen på kvaltävlingarna (oftast SM) Jag tycker det är häftigt, och det gäller inte bara för seniorlandslaget, jag tycker man bör presentera trupperna till U-landslag och J-landslag på följande sätt. Att bli uppropad och få gå fram och ta på sig en landslagströja inför fulla läktare är mer prestigefyllt än att få ett mail 3 dagar senare.

Det kan låta som jag tycker allt var bättre förr, men på just denna punkt var det bättre förr. Jag tror att Thomas var väldigt osäker i början när han skulle ta ut sina trupper och behövde ett par dagar att fundera igenom det, men nu har han vart FK i flera år och så svårt kan det inte vara.

Det är bara sätta sig ner varje kväll 30 minuter och gå igenom vilka simmare som ska få följa med, sen lämnar man en lapp till speakern efter tävlingen är slut, och eftersom det ska vara prisutdelningar för lagkapperna så har man ett tag på sig om det är någon som gjort en bra lagkappsinsats.

Förhoppningsvis får vi då höra EM-truppen på SM-söndagen!

Nu laddar vi för SUM-SIM, lycka till alla simmare, ledare, tränare och föräldrar!

2008-11-20

EM-Truppen

 Nu till helgen är det dags för SUM-SIM och helgen efter är det dags för SM, och det ska tas ut en EM trupp efter SM. När man tar ut en trupp till EM finns det många banor man kan tänka i. 10 simmare är det sagt, jag hoppas det blir fler. Men om det nu är så att man ska ta ut 10 st simmare för att ta så många medaljer som möjligt är min trupp klar.

Herrar:
Stefan Nystrand

Damer:
Therese Alshammar
Josefin Lillhage
Petra Granlund
Rebecka Ejdervik
Magdalena Kuras
Sarah Sjöström
Joline Höstman

Claire Hedenskog

Hanna Eriksson


Det finns ju lite frågetecken runt vissa simmare som kanske inte vill simma EM och Rebecka Ejdervik är ju i USA till exempel. Om denna truppen simmar det som jag tror dem simmar blir det 12 medaljer. Det är ju rätt bra med tanke på att det bara är 10 simmare.


2008-11-06

Stackars Wagner

 Sveriges mest överskattade idrottare har gjort ett fantastiskt roligt uttalande, jag har faktiskt svårt att hålla mig för skratt. Det handlar ju såklart om Veronica Wagner som hotar att lämna Sverige och flytta till USA för att hon inte fick åka till OS. Har ni inte läst det tidigare klicka här

Jag kanske ska ringa till Aftonbladet och gråta ut för att jag inte fick åka till OS. Jag hade ju trots allt kommit 43a med min tid från SM, det var ju ungefär vad Wagner kom på OS i Aten.

Jag kanske också borde flytta till USA precis som Wagner, för mina chanser att ta mig in i deras OS lag är väl ungefär lika stora som Wagners.

Det är ok att vara kaxig i media, men man måste inse sina begränsningar. Att Wagner får så mycket plats i media är konstigt, även om hon är Sveriges bästa gymnast.

2008-11-02

Mer jippo och mer Show

 En vanlig traditionell simtävling är kanske inte den bästa TV sporten, jag tycker att man måste finna nya vägar med galor och jippon för att göra simningen mer attraktiv. Ett finalpass på en simtävling varar drygt 2 timmar och hur mycket effektiv simning är det? 20 minuter kanske?

Jag läste precis om att Randall Bal, Vladislav Polyakov, Milorad Cavic och Nick Brunelli ska simma tillsammans i ett medleylag i helgen i Italien. Skit samma om det inte räknas som ett världsrekord i Finas rekordrullar. Jag gillar iden och det är något som drar folk.

Jag efterlyser mer sådana tillställningar, men det måste ju förstås in lite pengar i bilden för att locka duktiga simmare, men jag tror att det är lättare att fylla läktare och locka sponsorer än det är för en vanlig världscupstävling.

Tänk er en lagkapp över 4*100 frisim med Bernard, Sulliwan, Nystrand och Cielo.

Eller varför inte ett medleylag på 4*100 medley med:

Coughlin
Jones
Tricket
Steffen

Jag hade lätt betalat ett par hundringar för att se en spektakulär simgala.

2008-11-02

Framförhållning?

 Hur är det egentligen med planeringsarbetet för landslagsaktiviteterna? Thomas Jansson har länge pratat om en långsiktig satsning att man ska ha en planering som sträcker sig över flera år. Men det kanske är lite svårt att ha det, när man själv inte vet vilka tävlingar man skall simma.

Som bekant så går det ett kortbane EM i mitten av December och det har det gjort senaste åren, först förra veckan kom det ut information från förbundskaptenen hur man ska kunna kvalificera sig för EM i Kroatien. Bara drygt 2 veckor innan den första kvaltävlingen till EM kom informationen ut till simmarna.

Det tycker iallafall jag är helt sjukt. Man kanske har tränat för det mästerskapet i mer än ett år, sen får man reda på att det bara är 2 veckor kvar till kvalet. Vissa simmare behöver kanske en toppning på 6 veckor och då är det helt oaktuellt att han/hon kan kvala in till EM.

Jag tycker att alla riktlinjer för mästerskap bör vara klara ungefär 1 år innan tävlingen. Hur många simmare kommer tas ut? Vad krävs för att man ska ta en plats till mästerskapet och vilka kvaltävlingar kommer att gälla? Ska det vara så svårt?

Det är väldigt oproffessionellt skött och jag tycker man kan förvänta sig mer i den här frågan av vår förbundskapten, precis som han kan kräva att simmarna har en långsiktig planering.

2008-10-30

Landslagstruppen

Varför ska man ha en landslagstrupp över ett helt år? Jag tycker att man hela tiden måste visa att man är tillräckligt duktig för att få simma i landslaget, så fungerar det iallafall i andra länder och i alla sporter.

Hur många ishockeyspelare är uttagna till VM i vår? Eller hur många fotbollsspelare vet att dom kommer representera landslaget under nästa års VM kval? Ingen och om det hade vart några som var klara, hade dem förmodligen inte tränat på lika hårt och varit tvugna att prestera varje match och varje träning. 

Direkt när Jansson införde att varje SM vinnare på en OS distans skulle få representera landslaget tyckte jag att det var ett uselt förslag, och Thomas har ju vänt kappan och tagit med alla SM vinnare utom 3 killar Wallin, Samuelsson, Lagerqvist och 1 tjej Möller (slutat)

I princip så skulle man kunna sluta simma och vara med på alla läger och åka runt och tävla lite, eftersom man är uttagen i landslaget under så lång tid. Visst det är en moralfråga, men det har ju hänt att simmare slutat precis efter ett läger. Inga namn nämnda.

Jag är ytterst tveksam till den uttagna truppen, jag vill inte gå in och nämna en massa namn, men jag tycker det finns flera simmare som inte är tillräckligt duktiga för att simma i landslaget.

Men man kan ju tycka att om man representerar ett svenskt landslag kanske man bör tillhöra dem 100 bästa simmarna i världen, eller?

Hur ska man forma landslaget då?

Man bör ha klara riktlinjer för vad som föväntas om man åker på ett mästerskap. Riktlinjerna kommer ju naturligtvis vara styrda av simförbundets budget, men finalchans eller semifinalchans kan vara 2 exempel, man bör vara klara med riktlinjer och vilka tävlingar man kan bli uttagen på. Då får du en rättvis trupp. Sen bör man vara klar och tydlig med vad som gäller för lagkappssimmare.

Sen är jag också för att man ska fortsätta att förhandsnominera simmare, utan att låsa platser där man bara får ställa upp med 2 simmare per gren. Sen kan jag väl tycka att wild card är en bra ide, men det ska bara användas om det är någon simmare som visat upp extremt bra resultat, eller om det är en simmare som insjuknat under kvaltävlingarna som normalt sätt håller hög klass.

2008-10-28

Janssons julklapp

Thomas Jansson skriver i sitt senaste blogginlägg om vad han önskar sig i julklapp, har du inte läst inlägget kan du göra det här   Klick. Det handlar om en simfest där man kombinerar samtliga grenar inom simförbundet på en och samma plats. Där avgörs mästerskapsveckan som slutar med en galaföreställning på lördag kväll, där man delar ut priser till dem som presterat bra under senaste året. Hur låter det?

Jag tycker att det är en fantastisk idé och tror att det skulle vara väldigt lyckat. Man skulle få lättare att knyta till sig sponsorer och ha lättare att få medialt intresse när man samlar simningen, simhoppet, konstsimningen och polon. Nackdelen med detta förslag är dock att det inte finns så många som kan arrangera ett sådant arrangemang. Man skulle genast exkludera Halmstad, Landskrona och Sundsvall som arrangerat SM många gånger senaste 10 åren.

Thomas skriver att han gärna vill se veckan i slutet av Augusti någonting som jag är starkt emot. Det skulle vara en katastrof för simsporten, inte bara för simningen utan även för dom andra grenarna. Varför?

* Vi måste inse att vi konkurrerar med många andra idrotter om våra aktiva, och att ha Junior-SM och SM i slutet av augusti skulle kosta många talanger som slutar att simma. Sommarlov med familjerna måste prioriteras.

* Jag tror inte heller tränarna skulle ställa upp på detta förslag, att ta bort deras sommarsemester är nog inte så populärt. Vem vill ha 4 veckor semester i September, när skolorna har börjat och hösten kryper sig på?

* Om man har 2 stycken barn som ska vara med på denna simfest så måste varje familj offra en hel sommar för att vara hemma med sina barn som ska träna. Detta istället för att åka till sommarstugan eller bege sig utomlands. För det är nog inte så många som lämnar en 14 åring och en 16 åring ensamma hemma i 3 veckor.

* Skulle man lägga denna vecka i slutet av Augusti skulle man sakta men säkert ta död på simsporten, och det skulle finnas en mängd simmare som skiter i att vara med, detta för att det ligger så sent.

Jag skulle vilja att man la denna fest i början eller mitten av Juli. Det gäller inte bara att se på det sportsliga, man måste även se till individerna i detta fall. För att ha det i slutet av Augusti är i och för sig en bra tanke eftersom man får en längre träningsbakgrund i lång bassäng, men det skulle kosta mer än vad det skulle ge. 

När tycker ni SM/JSM ska gå? Och är en årlig simfest en bra idé? Ge er gärna in i debatten och skicka ett mail till red@simsport.se 

2008-10-27

Sum Sim-årets roligaste

 Sum Sim är kanske årets roligaste tävling för många simmare i landet och det var precis så jag kommer ihåg mitt eget Sum Sim tävlande för ungefär 10 år sedan. Att få tävla mot alla dem bästa och få träffa så många andra simmare från olika delar av landet är självklart väldigt roligt och det är en höjdpunkt som många simmare ser fram emot och det blir nog en och annan sömnlös natt när vi närmar oss riksfinalen.

Vi fick se väldigt många bra resultat redan på regionstävlingarna i helgen, och lita på att det kommer gå ännu fortare när simmarna kommer till Eriksdalsbadets snabba bassäng med nya startpallar.

Det är alltid några som sticker ut och i grabbarnas äldsta klass ska det bli kul att se duellerna mellan Junefelt och Hjelm. Under 1.50 på 200 frisim och under 2.00 på 200 ryggsim är ju inte varje dag man får se på Sum Sim. Andra namn som Oskar Ekström, Lovisa Ericsson ska också bli intressanta att följa.

  

2008-10-18

Durban, snabbare än Belo

 Världscupen är i full gång och efter första deltävlingen var jag lite bekymrad över dem svenska simmarna. Alshammar, Lillhage och Nystrand simmade INTE bra. Jag var lite orolig, men efter första dagens tävlande i Durban kan jag andas ut. Betydligt bättre simningar och det kommer bara gå fortare ju längre fram vi kommer, och att det skulle toppas med ett världsrekord av någon av de svenska simmarna när vi kommer fram till deltävlingarna i Europa är ingen omöjlighet.

Generellt så håller tävlingarna i Durban mycket bättre klass än den i Belo Horisonte. Cameron Van der Burgh var riktigt snabb på 50 bröstsim igår. 26.45 och 20 åringen från Sydafrika går från klarhet till klarhet. Kan han bli den första simmaren under 57 sekunder på 100 bröstsim närmaste året?

Med svenska ögon är jag väldigt nöjd med gårdagens simningar och inte minst med Simon Sjödins 200 fjärilsim 1.55.74 och vi som följt Simon sista åren vet att han kommer simma betydligt fortare när det gäller lite mer. 1.53-1.54.0 kommer vi nog få se Simon simma på innan den här säsongen är över. Otur för Simon att han fick se sig slagen igår med minsta möjliga marginal när han simmade in på en 2:a plats.

2008-10-14

WC sämre än SM?

 Nu har den första WC-tävlingen dragit förbi, och jag kan ju säga att man inte blir allt förvånad över några superresultat. I många grenar är det sämre klass än på ett SM. Dessutom är det grenar som går i direktfinal, att kalla det för en världcupstävling är nästan ett hån. Döp om tävlingen till Fina swimtour eller vad som helst.

I många idrotter är det mer prestigefyllt att vinna totala världscupen än att vinna VM guld. Men i simning är det ingenting som lockar med WC förutom pengarna, det är ju därför det finns vissa simmare som åker jorden runt år efter år.

Nu är det ju så att Brasilien inte är kända för att locka ett starkt startfält, och vi vet att det kommer bli betydligt bättre när cirkusen kommer till Europa. Hur ska man göra för att locka dit bättre simmare? Ännu mer prispengar är nog inte den ända lösningen, för Phelps och simmare av yttersta världsklass är redan ekonomiskt oberoende.

Jag skulle vilja se Phelps gå in med fullt fokus för att slakta alla världsrekorden i 25m bassäng, men det kanske vi aldrig kommer får se, men han hade ju kunnat simma rätt fort.

200fj 1.46
200ry 1.46
200me 1.49
200 fr 1.38

??

2008-10-10

Undervattensarbete

 En av dem stora faktorerna till rekordutvecklingen tror jag är starter, vändningar och framförallt undervattensarbetet. Att sitta och titta på Phelps och se hans sista vändnig på 200 frisim i långbana där han tjänar drygt en meter mot övriga startfältet är väldigt imponerande. När Phelps får frågor om sitt undervattensarbete förklarar han att det är någonting han tränar på varje dag vid sina träningspass i hög fart. Hur många svenskar avslutar en hård serie med att kicka 15 meter under vattnet. Även i lång bana blir kickarna än allt mer avgörande faktor då man kan simma 30% av loppet under vattnet. I kort bana blir det faktiskt mer simning under än över vattnet.

Tittar vi på starterna från EM i Eindhoven ser vi vår bästa simmare Stefan Nystrand förlorar nästan 3/10 första 15 meterna på 50 frisim. Sen dess har Stefan utvecklat sin start, men om man jämför med absoluta världsklass har han en bit kvar, det handlar både om start, igång, kickar och uppgång, men när vi ser på fjäril och ryggsim ligger svenska killar och tjejer mil efter.

En intressant simsida med analyser på olika tävlingslopp hittar in på Hajlands hemsida, en esninsk simprofessor.

Jag var med förra året på världscupen i Stockholm och simmade 2 stycken finaler på 50 och 100 rygg och hamnade vid sidan av Randall Bal, och när man kommer upp efter starten och får bensparken i ansiktet och har förlorat en kroppslängd i starten förstår man vilken vikt kickarna har. Nu är jag långt ifrån duktig på att kicka och sätter man det i ett internationellt perspektiv är jag riktigt usel.

Ett tips till alla simmare och tränare i Sverige träna kickar varje dag, varje pass och varje serie. Ta tider på 5, 10, 15, 20 och 25 meter. Streamline och kickarna är här för att stanna och det blir viktigare för varje dag.


2008-10-08

100 världsrekord

 Jag skrev tidigare i vår om att det skulle slås 100 världsrekord under 2008. Vi är på väldigt god väg. 74 världsrekord har slagits hitills i år, se alla rekorden här. Visst är det roligt att det slås rekord, men är det bra för sporten? Det har gått inflation i världsrekord, och slås det ett världsrekord, så rycker man på axlarna och säger det var väl inte så märkvärdigt. Kompisar till mig som inte har någon simanknytning tycker att det är löjligt med så mycket rekord. Men det är nog så att simningen är en av dem mest underutvecklade idrotterna på det olympiska programmet. Det tar emot att säga att vår sport är underutvecklad, men det är nog precis så det är.  

2008-10-06

Nya startpallen

 Rekordutvecklingen fortsätter i världens simbassänger. Nu kommer nästa steg i utvecklingen, nämligen den nya startpallen. Jag tror vi kommer få se en rekordslakt under världscupen och EM i vinter, speciellt på dom kortare distanserna. Den nya startpallen som mer och mer börjar likna friidrottsblock kommer finnas redan till världscupstävlingen i Stockholm.
Jag har själv testat den nya pallen, och den är brutalt bra, även om jag för det mesta startar från vattnet. Jag skulle gissa att det går och tjäna 3-4 tiondelar i jämförelse med en normal pall. Så nu får simmare som startar med fötterna parallellt tänka om och träna in en ny trackstart. Det är inte bara regeländringar såsom bröstsimskick i start och vändning eller fötterna ovanför vattenytan i ryggsim som gör att vi får se så många rekord. Nya dräkten har nog gjort sitt, och nu kommer den nya pallen.
Vi kommer inte behöva vänta många år innan vi får se den första människan simma under 20 sekunder på 50 meter. Vad blir nästa steg? Nya dräkter kommer ju garanterat att komma. Bredare banor och tjockare linor skulle kunna bli nästa steg. Bättre pallar och mer studs i vändningsplattorna skulle man också kunna utveckla.
Sen kan man ju hälla i mängder med salt i bassängen för att simmarna ska få bättre vattenläge. Vi har nog bara vart med om början i den materiella utvecklingen. Bra eller dåligt? Jag vet inte men det är ju en naturlig gång i dagens elitidrott.

  

2008-10-04

Gör om GP

 Senaste åren har GP tävlingarna gått på våren i långbana, jag tycker att man bör utöka antalet tävlingar från 3 till 4. Sen tycker jag också att 2 st av deltävlingarna bör gå i kortbana under hösten och 2 st i långbana under våren.

Varför då?

För att få fler seniortävlingar med bra konkurrens under hösten. Som det ser ut i dagsläget är det få tävlingar under hösten med bra konkurrens för seniorerna. Visst kan man söka sig utomlands för att få bra sparring, men det kostar pengar. Sen går ju världscupen under hösten, men det är ju långt ifrån alla som är med och simmar världscupen.

Hur som helst bör man göra om GP, för det har bara blivit sämre senaste åren, jag är inte säker på varför, men någonting bör man göra. Att lägga finalerna på kvällarna är också något som bör ses över. Hur tycker du att GP ska se ut? Skicka gärna ett mail till redaktionen för dina synpunkter. red@simsport.se

2008-10-02

OS, ett fiasko?

 Nu är det dags för mig att dra igång igen, det var ett tag sen sist och många intressanta tävlingar har hunnit passera, inte minst OS i Peking. Det som av Jansson skulle bli Sveriges bästa OS genom tiderna blev det sämsta någonsin. Trots att man har lagt fokus på långbana. En 5:e plats i lagkapp som bästa placering är inte direkt imponerande.

Men jag ser det inte som ett fiasko, det var väldigt många simmare som simmade riktigt bra. Persson, Stymne, Nystrand, Lillhage, Sjöström, Sjödin var några av simmarna som kom hem med fina personliga rekord. Så svenska simmarna gjorde bra ifrån sig, men det räckte tyvärr inte så långt i den hårda konkurensen.

SOK hade som ett tidigt mål för spelen att ta 20 medaljer på OS i Peking, men det är bara att inse att vi inte är bättre än vad resultaten visade. Kallur som målades upp som ett guldhopp i media har aldrig tagit en medalj på ett internationellt utomhusmästerskap, guldhpp? Njae.

Svenska media skriver att OS är ett svenskt fiasko, men inte många månader innan dess sitter Thomas Bodström i morgonsoffan på SVT och får väldigt mycket skit för att den fotbollsklubben han är ordförande för BOO FF elitsatsar från 10-12 års ålder. Det är fult och ta ut dem bästa spelarna i ett elitlag. Idrott i Sverige ska vara roligt och alla ska få vara med, och helst ska man inte träna mer än 3 ggr i veckan för att man ska hinna med studierna.

I vissa andra länder flyttar barn hemifrån vid 4 års ålder för att bli bäst i världen och det är den utvecklingen vi går mot i elitidrott. Så jag tror att Sverige har haft sina glansdagar på dom stora idrottsarenorna, för i Sverige får man inte träna hårt och många i Sverige är allt för lata för att lägga ner det jobb som krävs för att bli bäst i världen, speciellt när det handlar om uthållighetsidrotter. Svenska ungdommar kan sitta på msn, facebook och spela GTA och varje dag står maten serverad på bordet. Det ser inte riktigt ut så i resten av världen. Vad tycker ni?

2008-07-11

Jansson sänker målsättningen

 Nu har förbundskaptenen sänkt målsättningen för OS, klokt eller dumt? Målsättningen är alltså inte längre att vi ska göra vårt bästa OS någonsin, en målsättning som jag hela tiden varit kritisk mot. Jag tror inte heller att Svenska herrarna kommer vinna 4*100 frisim och således inte heller slå ett världsrekord, men det är roligt att leka med tanken.

Nystrand 47.5
Frölander 48.0
Persson 48.0
Stymne 48.0

3.11.5

Jag vet inte om det räcker att göra 3.11.5 för att vinna, och det vore lite för bra om våra 4 killar skulle göra sitt livs lopp i samma final, men vi har ju sett värre skrällar förr.

Kollar vi på ranking så kommer Sverige ta 0 medaljer.

Rankingen från i år på våra största OS - hopp

Alshammar 50 frisim - 9a
Lillhage 100 frisim - 21a
Marko Varga 200 frisim - 44a
Lillhage 200 frisim - 47a
Höstman 100 bröst - 11a
Höstman 200 bröst - 12a
Sjöström 100 fjäril -  12a

Nystrand 50 frisim - 20e
Nystrand 100 frisim - 15e

Utifrån rankingen är följande målsättning väldigt tuff!

-   Tio finalplatser samt därutöver sex semifinaler
-   Tio svenska rekord
-   Två medaljer
-   60 procent av de aktiva ska uppnå personligt rekord

Men jag tycker det är bra med en tuff målsättning, men att ha en offentlig målsättning och ändra den 3-4 veckor innan OS kanske inte är ett så bra drag. Vad tror simmarna om det? Då visar man indirekt för simmarna att man inte tror på dom lika mycket som förut vilket kan ge negativa vibbar. Jag har själv tippat på 2 medaljer, en målsättning som jag står fast vid med ett visst tvivel.

I en målsättning för ett landslag är det lika viktigt med personliga rekord och finalplatser som det är med medaljer. För det är bara ett par simmare som kan ta medalj och om dem skulle underprestera och resten av dom 15-17 simmarna skulle göra sitt livs mästerskap måste man ändå vara nöjd trots att medaljerna uteblir.

Jag var själv med på VM (50m) i Barcelona vilket sågs som det sämsta mästerskapen för svensk simning på evigheter. Jag och flera med mig persade under tävlingen, men grejen var att stjärnorna underpresterade och katastrofen i media var fullbordad.

USA har 40 simmare med i sin trupp, det spelar ingen roll om 35 av dom simmar bra om Phelps, Hoff, Perisol, Lochte och Coughlin simmar katastrof.

2008-06-201

OS-Tippning-del 2

 På herrsidan kommer USA dominera stort, mycket tack vore en viss Phelps, men det finns ju killar som Lochte, Perisol och Hansen som också kommer vara med och kriga om medaljer. Snart drar amerikanska OS uttagningarna igång, det ska bli mycket intressant.

  Gren:       Segrare -08?      TID      Segrare-04                  TID

 50 Fritt Eamon Sullivan 21.35Gary Hall 21,93
 100 Fritt Alain Bernard 47.39Pieter VD Hoogenband 48.17
 200 Fritt Michael Phelps 1.43.81Ian Thorpe 1.44.71
 400 Fritt Tae Hwan Park 3.42.04Ian Thorpe 3.43.10
 1500 Fritt Grant Hackett 14.43.10Grant Hackett 14.43.40
 100 Bröst Brendan Hansen 58.93Kosuke Kitajima 1.00.08
 200 Bröst Brendan Hansen 2.08.29Kosuke Kitajima 2.09.44
 100 Rygg Ryan Lochte 52.91Aaron Perisol 54.06
 200 Rygg Aaron Perisol 1.53.88Aaron Perisol 1.54.95
 100 Fjäril Michael Phelps 50.69Michael Phelps 51.25
 200 Fjäril Michael Phelps 1.51.55Michael Phelps 1.54.04
 200 IM Michael Phelps  1.54.57Michael Phelps 1.57.14
 400 IM Michael Phelps 4.05.39Michael Phelps 4.08.26


2008-05-22

OS-Tippning

 Efter ett par veckors lugn i bassängerna utan nya världsrekord har jag funderat lite kring OS. Jag har tidigare tippat segrare och vinnartider på olika tävlingar, och jag ska göra ett försök med detta nu också. Det känns ganska hopplöst eftersom OS kan gå hur som helst. 

  Gren:           Segrarinna -08?             TID           Segrarinna-04           TID

 50 Fritt Lisbeth Tricket 23.89Inge de Bruijn  25.58
 100 Fritt Lisbeth Tricket 52.60Jodie Henry 53.84
 200 Fritt Federica Pellegrini 1.55.03Camelia Potec 1.58.03
 400 Fritt Federica Pellegrini 3.59.48Laure Manaudou  4.05.34
 800 Fritt Rebecca Adlington 8.17.82Ai Shibata  8.24.54
 100 Bröst Liesel Jones 1.05.20Xuejuan Luo 1.06.64
 200 Bröst Liesel Jones 2.20.37Amanda Beard   2.23.37
 100 Rygg Natalie Coughlin 58.91Natalie Coughlin 1.00.37
 200 Rygg Laure Manaudou 2.05.87Kirsty Coventry 2.09.19
 100 Fjäril Lisbeth Tricket 56.59Petria Thomas 57.72
 200 Fjäril Jessica Schipper 2.05.49Otylia Jedrzejczak  2.06.05
 200 IM Katie Hoff  2.09.19Yana Klochkova  2.13.30
 400 IM Stephanie Rice 4.31.42Yana Klochkova   4.34.83


Herrarnas tippning kommer närmaste veckan, sen kommer jag också komplettera med lagkapperna.

2008-05-13

Kvaltider

 Det har varit snack om kvaltiderna den senaste tiden, vissa tycker kvaltiderna är för tuffa, och andra tycker dom är för enkla. Det ska vara en ära att få simma ett SM, det är inte till för vem som helst, nu tycker jag personligen inte att kvaltiderna till SM är så tuffa om man jämför med andra länder, och med en seriös inställning och hård träning så är det många som kan klara agens kvaltider.

Jag vet inte hur man ska göra när man sätter kvaltiderna, men jag har ett litet förslag: Det kanske vore bra att begränsa antalet heat och ta bort kvaltiderna helt. Sen är det fritt fram och anmäla sig, antingen kommer man med, eller så gör man inte det. Eftersom det är fler som simmar 50 frisim än 1500 frisim vore det bra att begränsa sig till 5 heat, alltså 40 st simmare och på 1500 kanske det räcker med 2 heat eller 16 simmare.

50m / 5 heat
100m / 4 heat
200/400 / 3 heat
800/1500 / 2 heat

Sen sätter man upp en tidsperiod som tiderna kan uppnås under. En negativ aspekt med just detta förslag är att en simmare inte kan vara säker på om han/hon kommer med förrän startlistan kommer, och då kan det vara svårt att lägga sin säsongsplanering. Ett annat förslag som vart uppe till debatt är att återinföra straffavgift för dem som inte klarar kvaltiden, ett intressant förslag, men det skulle bara gynna dem rikare klubbarna som har råd med det.

Semifinaler - bort
Jag tycker precis som många andra att man bör ta bort Semifinalerna och istället införa B-finaler. Varför? Det skulle höja standarden på SM då simmarna kan simma fler distanser, och dessutom kommer vi få bättre resultat på försökspasset då det bara är 8 stycken som går till final istället för 16 som går till semi.

Semifinalerna infördes för att efterlikna dem internationella tävlingarna som VM och OS, men dom går ju på 7 eller 8 dagar, inte 4 eller 5 som SM. Dessutom så är det sällan man får se landslagssimmarna gå på 100% i semifinalen för att ta sig till final. Jag tycker semifinaler är jättebra på OS som går på 8 dagar, för där finns det inte så många som badar sig till final, och i många fall får man se bättre simningar i semifinalen än i finalen, så är det ju inte på SM 

2008-04-14

100 världsrekord 2008

 VM är över för denna gången, och det blev nog bättre resultat än många hade väntat sig, med nästan 20 st nya världsrekord. Det var ett Kalle Anka mästerskap även om det gick fort, men det saknades så extremt många simmare. Hur många världsrekord hade det blivit om simmare som: Couhglin, Tricket, Schipper, Rice, Jones, Phelps, Crocker, Phelps, Hansen, Perisol, Hacket, Sullivan, Manaudou, Bernard, Cesh, Cielo, Hoff, Keller, Schoeman, Neethling, Kitajima. Hade varit med? kanske dubbelt så många, vad vet jag.

Jag vet bara att det har slagits ungefär 40 världsrekord i år, och det är ganska länge kvar innan året är slut. En spontan gissning är att det kommer bli 100 världsrekord innan året är slut, vilket inte är en omöjlighet. 100 världsrekord på 1 år, det låter nästan löjligt.

Jag tror faktiskt det skadar sporten med den extrema utveckling vi har framför oss. 100 världsrekord på 1 år, vad tror egentligen folk i allmänhet om vår sport. Det verkar ju som om det är den mest underutvecklade sporten av alla på det olympiska programmet. 

2008-04-11

FK Jansson

 Läste just förbundskapten Janssons inlägg på hans blogg från 10:e April. Ett väldigt intressant inlägg. Vad är det som gör ett framgångsrikt simlandslag? Medaljer, finaler, poäng? Sen kan ju inte vi i lilla Sverige som bara har 9 miljoner invånare jämföra oss med USA som har runt 300 miljoner. Det är precis som Thomas säger många parametrar som spelar in.

I mina ögon är Australien med sina knappt 20 miljoner simvärldens överlägset bästa simnation, iallafall om man ser till antal invånare. Om man ser till antal utövare blir utfallet kanske ett annat. Simning är riktigt stort i Australien och är kanske den största sporten där borta. Jag vet inte hur det ser ut i Sverige, men Fotboll bör vara 1a och simningen hamnar nog en bra bit ner på listan. 

Om man ska se ett extremexempel i just detta ämne är det Bahamas och deras sprinterlöpare som år efter år tar medalj på såväl VM och OS. På bahamas bor det 300 000 människor, det är ungefär som 1/6 av Stockholm.

Om en förbundskapten är bra eller dåligt mäts alltid i medaljer i medierna. Chrunak, Ulf Karlsson och Bengan Johansson har ju haft fantastiska framgångar med sina respektive landslag och det har ju självklart kopplat till medaljer på OS.

Jansson har sagt att Sverige ska göra sitt bästa OS någonsin, en bra vision. Men det är inte en realistisk målsättning i dagsläget. För 2 månader såg det betydligt bättre ut. Om inte Sverige tar några medaljer på OS behöver det inte betyda att förbundskaptenen är dålig, men det är det som syns hos alla Journalister.

Jag har vart på Thomas rätt hårt många gånger och givit honom ris, men jag vill passa på att ge honom lite ros också. Det verkar som han till viss del lyssnat på kritiken och därifrån utvecklas som förbundskapten och jag tycker att han är en betydligt bättre FK idag än för 2-3 år sedan. Jag har alltid varit för läger något vi fått se mer av senaste åren. Sen har uttagningarna varit bättre än dom var i början.

Jag har tidigare gissat att Sverige kommer ta 2 medaljer på OS, men jag måste medge att det känns som en tuff målsättning, men ingenting är omöjligt och mycket kan hända. Tyvärr för Svenskarna händer det mycket i många andra länder också.

2008-04-09

VM i full gång

 Nu är VM i full gång i Manchester, men vem bryr sig? Det är klart det är intressant att följa, och det kommer säkert bli ett par världsrekord Coventry bör slå ett om ett par timmar på damernas 400 medley. Det är trots att det ligger dåligt i tiden relativt många duktiga simmare som är med.

Jag hade förväntat mig mer av grabbarnas lag på 4*100 frisim, det kommer troligvis slås ett världsrekord, men det är nog inte Sverige som slår det. Det är ganska förståligt med tanke på hur dåligt det ligger i tiden.

Dräkten - Det har varit mycket snack om den nya dräkten senaste tiden, och i samband med VM kommer man bestämma hur framtiden ser ut. Jag hoppas och tror att man förbjuder LZR racer och stryker alla världsrekord som har noterats i den nya dräkten. Det har spekulerats om att det finns neopren som är ett förbjudet att använda i simdräkter. Dessutom är dräkten tillverkad på ett sätt som en annan leverantör fick avslag på redan 1974. Det ska vara möte mellan FINA och dräkttillverkarna på VM och det blir intressant vad som följer efter det.


Förmodligen kommer dräkten att tillåtas, och då är det fritt fram för andra baddräktstillverkare att använda neopren och dessutom göra dräkter i dubbla lager. Lite orättvist kanske eftersom det inte är så långt kvar till OS. Om man nu tillåter neopren, kommer dräkterna se helt annorlunda ut om några år och dessutom kommer det gå betydligt fortare om man får tillverka dräkter i dubbla lager. 2 världsrekordtabeller kanske blir aktuellt.

Det är ganska mycket politik bakom liknande beslut och det blir svårt att ge denna dräkt avslag efter att man godkänt den.

På EM hade även i stort sätt alla landslag tillgång till dräkten från dag 1, inte bara England och Frankrike. Utan länder som Estland, Spanien, Island, Kroatioen och Israel får dräkten FÖRE Sverige. Jag har sagt det tidigare, och snart är det dags att förbundet ställer lite krav på sina sponsorer, för inte är det väl så att Island och Estland ska vara prioriterade före Sverige, eller?

Sedan blev det även klart med de nya startpallarna att användas efter OS. Bra förändring eller är det sak samma? Kommentera gärna.  Klick

2008-03-27

OS-förutsättningar

 EM är slut och Sverige gjorde ett riktigt bra EM, men det var det många andra länder som också gjorde. Hans Chrunak har tagit ut sin EM-trupp, som jag tycker är väldigt bra. Det är väl medleylagen som är lite osäkra och det är ju upp till SOK att avgöra om lagen är tillräckligt bra. Blir det inga medley lag ryker Carin Möller, Jonas Andersson och Simon Sjödin från truppen och då är vi nere i 15 istället för 18.

Chrunaks trupp:

Herrar:
Stefan Nystrand - Självskriven i truppen, men har gått från guldhopp till medaljhopp på 100 frisim. På 50 frisim blir det tuffare en tid ner mot 21.60 kanske kommer krävas till medalj, men det är ingen omöjlighet. Dessutom är han en viktig kugge i Sveriges 4*100 lag

Lars Frölander - Lasse är främst med för att simma 4*100 frisim, men han vill också simma fort på 100 fjärilsim. Då måste han nog göra sitt bästa lopp någonsin, under 52 krävs för en final.

Jonas Persson - Ett av alla stora utropstecken på EM. Jonas bör få simma 100 frisim individuellt eftersom han är näst snabbast efter Stefan just nu. Han får också simma 200 frisim om han vill, men det är ju laget som är viktigast även för Jonas.

Petter Stymne - Stymne kom inte riktigt upp till vad han kan under EM, men given i en OS trupp är han ju med tanke på laget. Dessutom kommer han ju få simma 50 frisim och en semifinal där är inom räckhåll.

Marcus Piehl - Kommer nog att komma med till OS, men kanske bara som åskådare. Sverige måste nog ha bästa laget i vattnet på morgonen för att simma final, och idag platsar inte Marcus i laget. Men det är ju ett bra tag kvar och med lite utveckling kan han få chansen.

Simon Sjödin - Simons OS status hänger på en lös tråd, men jag tycker att medleylaget ska få åka. 3.36 är bra och jag tror nog att det finns en halv sekund till på varje kille i laget då är vi nere på 3.34. Väl på plats kommer Simon vara med och kriga om en semifinalplats på 200 fjäril vilket kommer bli riktigt tufft.

Jonas Andersson - Precis som Simon så hoppas Jonas på ett medleylag och 100 och 200 bröstsim blir det ju också i så fall.

Damer:
Therese Alshammar -
50 frisim och lag. Ska Tessan vinna guld måste hon simma ner under 24 sekunder, vilket i dagsläget ser riktigt tufft ut.

Anna-Karin Kammerling - Tur att A-K fick till ett bra finallopp på 50 frisim, men hennes OS biljett hänger löst, men jag tror ändå hon får åka med.

Josefin Lillhage- Viktig kugge i Sveriges bägge lag, men individuellt får hon vara nöjd med en finalplats. Lillhage som "bara" ligger rankad 23:a i världen i år kommer simma betydligt bättre än på EM, men 1.57 räcker tyvärr inte så långt längre.

Claire Hedenskog - Claire simmade riktigt bra på EM och tog ett fint steg i sin utveckling, var bara hundradelar från att peta ut Kammerling från OS truppen.

Petra Granlund - Granlunds frisim funkade inte till 100% men fjärilsimmet gick ju riktigt bra. Gjuten i damernas 4*200 lag

Ida Marko Varga - Ida är ytterligare en som gjorde ett fantastiskt bra EM. Ida kan användas i bägge lagen, dessutom ska hon ju simma 200 frisim.

Gabriella Fagundez - Det gick lite trögt för Bella under EM, men sista dagen gick det desto bättre. Nytt Svenskt rekord på 400 frisim. Är också hon gjuten på 4*200 frisim

Sarah Sjöström - Given i OS truppen efter sitt EM guld, men vi ska komma ihåg att det finns många duktiga på denna distansen ute i Europa. Finalchans helt klart och enligt mig är hon Sveriges tredje bästa simmare efter Alshammar och Nystrand

Hanna Westrin - 3 finlaler på EM är riktigt bra, väldigt bra utvecklingskurva talar för Westrin

Joline Höstman - Även Höstman bör komma med till OS efter hennes medalj, en final är kankse inom räckhåll för bägge bröstsimstjejerna.

Carin Möller - Möller får också hoppas på ett medleylag, utan det är hon borta från truppen. Blir det ett lag får vi hoppas att Carin hittar tillbaka till sin fina simning från VM förra året där hon gjorde 1.02.9

2008-03-12

Hur bra är Europa?

Satt och funderade lite på EM som börjar om 6 dagar. Efter EM kommer vi få en fingervisning om hur många medaljer Europa kommer ta. Det är inte helt omöjligt att Europa åker ifrån Peking som den sämsta världsdelen av alla, eller? Jag tror och hoppas att det inte blir så, men det är ingen omöjlighet.


Europas guldhopp: Nystrand, Alshammar, Veldhuis, Manaudou


Australiens guldhopp: Jones, Lenton, Schipper, Sullivan, Hacket + lagkapper


Asiens guldhopp: Park, Kitajima


Afrikas guldhopp: Schoeman, Coventry + lagkapp


Sydamerika: Cielo


Noramerika: Phelps, Lochte, Crocker, Peirsol, Coughlin, Hoff, Vendt, Hansen, Ziegler


Jag vet att jag har glömt mängder med guldhopp. Men jag bara gjorde en väldigt snabb skiss. För 4 år sen tog Europa 7 st guld, så många tror jag inte det blir i år, men vi får hoppas på det. Om ni har glömt bort hur det gick för 4 år sen finns en bra länk med alla medaljörer här:  Klick 

  

2008-03-11

Glöm inte Australien

 Det har länge snackats om det svenska herrlaget på 4*100 frisim som kommer bli en riktig rysare. Tyvärr tror jag inte det blir någon medalj, konkurensen är oerhört tuff. Det har snackats om USA, Sydafrika och Frankrike som dom tuffaste konkurenterna. Jag var precis inne och kollade lite ranking på 100 frisim i lång under årets 2 första månader. Australien har ett riktigt starkt lag eller vad sägs om detta:

Eamon Sullivan 48.11 (1985)
Matthew Targett 48.94 (1986)
Andrew Laurenstein 49.13 (1987)
Ashley Callus 49.36 (1979)
Kenrick Monk 49.56 (1988)

Lägger man ihop tiderna hamnar man på 3.15, sen drar vi bort 2.1 sekunder med tanke på flygande starter, då hamnar vi på 3.13. Sen tror jag att dem kommer simma ytterligare lite fortare när vi kommer fram mot OS. Att 4/5 simmare är födda 1985 och senare är också värt att nämna.

Tyvärr tror jag att Sverige kommer göra ett blekt OS, då pratar jag inte om simningen. Friidrottarna tog 3 guld senast vilket jag inte tror kommer upprepas, sen ser det ganska tunnt ut i övriga idrotter också. Om simningen kan bidra med 2-3 medaljer får vi vara nöjda. Totalt blir det blygsamma 7 medaljer totalt varav 2 guld. Alltså kommer Michael Phelps göra ett bättre OS än Sverige. Han är 1 och vi är drygt 9 miljoner.

Länk till svenska OS medaljer genom tiderna: Klick


2008-02-29

Yao Ming, Veronica Wagner och 47.91  Läs mer 


2008-02-20

Svenska simmar blir tvingade att använda Speedo, jag tror det hade vart bättre om simmarna själva fått välja vilken dräkt dom skulle simma med. Dessutom skulle dom kunna tjäna en slant på det.  Läs mer 

2008-02-13

Helgen som gick var det dags för årets förtsa GP. Jag hade tyvärr inte möjlighet att vara med, men GP har urvattnats senaste åren och har blivit sämre för varje år som gått.
  Läs mer 

2008-02-05

Idag är det drygt 40 dagar kvar till EM i holland, en månad senare är det dags för ytterligare ett mästerskap, nämligen VM som går av satpeln i Manchester under April månad. Men det är inte slut där, för senare i sommar är det OS, sen avslutas mästerskapsåret med ytterligare ett EM. Det har diskuterats i många år nu att det är för många mästerskap inom simningen. Vad tycker du?
Läs mer

2008-01-26

Svensk simning mår väldigt bra just nu. Framgångarna avlöser varandra och det är många som simmar riktigt fort. Förbundskapten Jansson tror på det bästa OS:et någonsin, men hur går det på OS för svenskarna? Tyck gärna till. Läs mer


Om simsport   |   Tipsa redaktionen: red@simsport.se   |   Om cookies