fredag 1 december 2023 Mange Manglar

Det är jag som är Mange, här kommer jag berätta lite om Amerikansk Collegesimning. Det är tydligen rätt många hemma i Sverige som inte har full koll på hur det funkar här borta. Jag ska försöka reda ut era frågetecken. Om ni har några frågor så svarar jag gärna på dom. Skicka iväg ett mail till  mygganmange@hotmail.com med rubriken simsport så kommer jag svara på era frågor.

2008-10-02

Tillbaka i Arizona!

Nu kommer Mange Manglar igang igen!

Vart program (Arizona State University) kom igang efter att det kom $1,000,000 fran 450-500 donationer. Ingen kassako som kom in med pengarna men manga Alumnis stallde upp.
Just nu ar det otroligt mycket i skolan samt att vi har haft tva recruiting weekends de senaste helgerna.
....Och om dem kommer det i nasta inlagg.

hores snart!

/Mange

2008-05-15

Prislappen är satt. $5 miljoner ska in, insamlingen är igång och en hemsida med ett konto ska sättas upp idag eller har förmodligen redan satts upp. Vi har fått ett stöd från företag som har skänkt $50,000 osv. tom. andra skolors alumni så som Stanford har skänkt pengar till vårt program. Det är hjärtvärmande att se, men nästa säsong kommer inte att starta, alla våra recruits är redan borta och det betyder ingen inkommande klass att bygga pa. Det kommer inte att vara kul att bygga upp det hela från grunden. Risken finns att inom 20 år kommer det inte finnas många skolor som har olympiska herridrotter som inte drar in pengar att finnas kvar om skolorna inte börjar jobba mot att få sina idrotter ekonomiskt självständiga. Så som vi har blivit tvungna att göra just nu. Det som kan tyckas lite sorgligt är att skolan inte kommer att matcha vad vi än samlar in eller att de kommer inte att bidra ett öre i framtiden det är allt eller inget. Jag personligen tycker att det hela har skötts väldigt oproffessionellt och smutsigt.

Prislappen för brottning är $8 miljoner

Prislappen för tennis är $5 miljoner

Total summa: $18 miljoner för garanterad vistelse på ASU under egen ekonomisk motor.


2008-05-14

Ja vad ska man säga?
Jättetrist och väldigt oväntat var beskedet. Vi fick mailet före var huvudtränare fick beskedet via mötet som de hade satt up med honom. Anledningen till mötet var att gå igenom simsäsongen som var det som gavs till Mike innan han gick på mötet.

Vi hade ett möte och det gav ingenting. Lisa Love vår AD (athletic director) sa att det var pga budgeten våra tre idrotter blev slopade (Tennis, brottning och simning) alla är herrsporter. Men vi fick inga svar pa våra frågor, inga siffror på hur mycket pengar vi behöver samla in för att få vårt simlag självförsörjande. Vår organisation för skolidrotter kommer inte stödja dessa sporter utan vi måste samla in pengar själva. Men om det ska gå så måste man få ett mål att nå när det kommer till insamling. Vi kostade för mycket och skolan drog in för lite pengar men inga försök att strypa kostnaden har skett och ingen förvarning om att vi var på glid, så att vi hade fått en chans att samla in pengarna.

Jättetrist är hela historien väldigt dåligt genomfört av vår ledning. Det finns massa mer att diskutera om detta, men vad är poängen...?

Nu är tisdagen här.

2008-04-29


Hade en ganska hektisk men rolig helg. I lördags hade jag syrapass på morgonen, 4x150 långbana start 10min. Gick inget vidare, kunde inte röra mig från veckan som var. Sedan hade vi vår simskola i 90 min och sen fick man äta en tredje runda frukost. Hittade ett trevligt litet Deli som jag inte har sett förut, det var ett italienskt Deli där ägare var polsk och väldigt rolig att iaktta. Han hade en kraftig dialekt så jag och Marissa frågade vart han var ifrån och vi fick en liten rolig konversation med Rinaldi fran Polen.


"Neaaw Jeaarseiy."


"Ok, men vart innan det?"


 "Kaleefarnia"


"ok, innan det då?"


"Europe, take a guess three chance for you two"


"Finland, Estonia, Poland?"


Mycket nöjd med den korrekta gissningen så fick man ett pekande finger som liknar lite, lite som när Petter Stymne pekar på en när han har rätt (el försöker få till en poäng... iaf på samma sätt som när vi var på läger på Cypern och Grekland 2003? )

Hur som helst käket var riktigt gott!

Efter Brunchen tog min rumskompis med mig till Arizona state tyngdlyftnings mästerskap i en väldigt spartansk miljö i form av en spinningsal. Yngsta lyftaren var åtta år, den äldsta runt sjuttio!


Efter det var det dags for en simlagets årliga Bankett där lite hederspriser gavs ut och vi tackade av våra Seniors (sistaårselever). Det var trevligt med en bankett och få se hur vissa klarade av att tolka semi-formella kläder.

Igår var jag på en Curlingturnering i Coyotes Ice-Den ( Vårt NHL lags traningscenter) Var lite lustigt att se curling i öknen, speciellt när det är 30+ ute. Min kompis Will tog med mig för att göra ett reportage för hans journalistik klass. Så vi kilade runt och intervjuade lite personer och sprang runt på isen för att ta lite spännade foton av den actionspackade turneringen.

Imorse körde vi 5,500 långbana (jättetråkigt pass faktiskt, var mest fram och tillbaka)Nu ska jag iväg och köra styrka.
Mitt Styrkeprogram idag är:

Uppvärming sen ett bålprogram innan vi startar med dem störe övningarna.

5x3  stöt (jerk alltså den delen efter frivändningen är klar)

5x3 benböj (75%) varvat med
3x8 enarmsrodd

3x6 armhävningar med 20kg vikt

3x10 plyometriska armhävningar

3x10 RDL (baksida lår övning, med hantlar böjer sig framåt med rak rygg)
3x15 T-raise (axelövning, böjer sig framåt och lyfter upp raka armar åt sidan tills man ser ut som ett T)

Efter gymmet är det sprit circuit som grädde på moset:

Insim och uppvärmning 2000 sen:
16x Power Racks starttid: 1min  (10m. med vikt)
16x15m paddlar fenor
12x buckets 2( 2 ben, 2 sim, 2 sim m. fenor) st. 1.30 min (sjukt jobbigt)

Buckets är som power racks men dem sträcker sig 25m och man fyller dem med vatten. Riktigt jobbiga och känns som sista 25 när man dör på en hundring.

Låter inte som så mycket men det känns efteråt.

Har också luskat lite mer angående betygssystemet.

Det finns två varianter av att köra Bell curve.

1.
2% eller en liknande lag% av klassen kan bara få ett A och liknande for dem som kommer att fa ett F (misslyckas), är ok om de ar en mkt svår kurs och man inte siktar på ett A, lite som det gamla 1-5 systemet i Sverige när man tävlade mot sina klasskompisar om vem som skulle få en femma i betyg.


2.
Användandet av en Bell Curve för att sk. Shift the class average. Alltså om hela klassen har dåliga resultat och dem ser att kurvan är förskjuten så justerar dem poängen tills klassskurvan är som den ska vara. Är både bra och dåligt, har läraren skrivit daliga prov el inte lärt ut tillrackligt bra så är kurvan faktiskt bra, men det kan också leda till betygssinflation också.

Det var nog det jag hade att berätta om idag förutom att jag har haft en öroninfektion sedan tisdagspasset när vi sprang på simhoppsbassängsbottnen, riktigt irriterande är det med öroninfektion i båda örona!

Oj, vad långt det blev. P.S ursäkta om det saknas prickar. För jag har inget svenskt word och jag saknar å, ä och ö

Betygsättning + Bokklassiker

2008-04-22

Nu har man börjat återhämta sig efter en rekryteringshelg. Denna helg som var hade vi sex killar här på skolan som är sugna på att börja på ASU. Här kallas dem recruits och helgen är en recruiting weekend, jag var värd för en kille som var här, eller host som det kallas. Min recruit som jag var värd for heter Andrew och kommer från Manchester, han är en hyfsad ryggsimmare, han har gjort 2.00 på 200 rygg i långbana.

Denna helg är ganska hektisk för en värd och förhoppnigsvis mycket rolig för en recruit. Jag kommer själv ihåg min resa till Texas A&M den var riktigt skoj, allting var så annorlunda och man är medveten om att skolan brer på men de är fortfarande en riktigt upplevelse. Tre utav sex stycken recruits från denna helg har skrivit på och kommer att komma till nästa termin, vi väntar på svar från min recruit som är mycket viktig för oss nästa år. Jag och tränarna hade snack med honom i helgen och han trivdes jättebra så det ser ljust ut! Totalt har vi sju stycken som har skrivit NLI el National Letter of Intent, vad det betyder är att dem lovar att komma hit och ingen annan skola kan rekrytera dem heller.


Annars är det inte så mycket som händer förutom att våra sluttentor eller finals som det heter här borta börjar om 1-2 veckor.  Vad det betyder är att vi är på sluttampen av vårat kursmaterial och ev. genomgång av gammalt material ifall vi har prov på allt material som kurserna har täckt.

Våra betyg är baserade på procent på vad vi kan av vårt material, men procenten kan också vara baserade pa en s.k. Bell curve. Vad det betyder är att i vanliga fall är 90% godkänt på ett prov = A, men om provresultaten i var klass är så låga att puckeln på kurvan är förskjuten lägre i procenten att t.ex. 85% kan vara ett A-. Så procenten är lite relativa, detta händer inte i alla kurser och inte med alla lärare. Ifall det är så grav skillnad i testresultaten att läraren misstänker att dem har antingen inte lärt ut tillräckligt bra eller att frågorna på provet inte var relaterade till materialet och att den statistiska kurvan visar att nästan alla resultat ar förskjutna så är betyget anpassat till den. I Sverige har vi inte den typen av betygsättning, är det bra eller daligt? Vad tycker ni?


P.S. Jag har börjat lasa lite klassiker på senaste tiden för dem är så omtalade och billiga! Mellan $3-$8 för en bok, så som Dr Jekyll and Mr Hyde, Kafka, Egoisten och så vidare men nu har jag hittat en Anna Karenina och Krig och Fred vilken ska jag köpa?

Kommentera gärna på betygsättningen och på boktips på klassiker svenska som internationella!


Söndag morgon
2008-04-11
Södag morgon efter ABC-festen, har precis smällt i mig en riktig södagsfrukost som man inte har tid att unna sig själv en vardag. Lyssna pa denna frukost: Svenska pannkakor med färskpressad tangelo juice från min rumskompis Jeffs föräldrars tradgard, med socker pa pannkakorna, till det gjorde vi stekta baconmackor med skånsksenap pa mörkt bröd (brödet stektes i baconfettet efter att baconen var klart). Det enda nyttiga täker ni va? Kanske inte det nyttigaste men gott var det!

ABCfesten var helt ok förutom att stamningen var ganska hätsk. University of Arizonas simlag var pa den festen, otroligt kaxiga och dem var ute efter kurr. Vilket gjorde hela festen ganska oskön. Min andra rumskompis Steve var ganska utsatt for deras försök att skapa kurr, som tur var han uppbackad av alla pa festen och speciellt kastarna i vart friidrottslag. Ryan som ar nyligen NCAA mastare pa kula och ar en ganska hyfsat stor och stark pojke (bankar 230kg och frivander a 180kg) frågade om det var några problem och da lugnade dem ner sig en liten stund.  Dem gick runt och var otroligt dryga om deras vinst, vilket ar ganska fascinerande. Det ar nog den enda sport som de ar bättre an ASU i. Vi slår dem i alla andra sporter, sa jag undrar om det handlar om komplex. Innan festen respekterade jag deras lag, men efter igår sa har rivaliteten starkts ganska mycket vilket kan vara bra for oss i och for sig.

En annan nyhet ar att Caesar Cielo har hoppat av Auburn och blivit proffs. Vet inte om det var for ryktet om att han tjänar pengar eller att han har blivit sa snabb sa att kan tjäna riktigt mycket pengar. Vem vet?

Har kommer lite gobitar fran festen.

 

 Äntligen helg

2004-04-09

 Snart är helgen här. Ska bli riktigt skönt att få en ledig dag fran träningen. Hittils har nästan hela laget kört samma pass skrivna av var distanscoach, vickt är härligt för oss sprinters! Dem som inte kör alla pass skrivna av D-coach är dem som ar klara för OS el har OS-kval kvar. Kyle vår D-coach har bjudit på några trevliga serier. Vad sägs om denna återhämtningsserie 4(100 swim, 100 kick, 100 swim,100 kick) starttid 1.05, 2min, 1.15, 2 min descending på det sammansatta mina splittar var 1.01, 58, 58, 56, 57,54, 54, 52  I ett pass som var 6000 innan gymmet I tisdags.

Igår hade vi ett pass 5500 och huvud serien var 4(2x50, 2x50, 2x50, 2x75, 2x50, 2x100) st 1:15, 30, 1:15, 45, 1:15, 1 min work for your rest var ordern. Och efter det passet var det iväg till gymmet. Mina serier ar ju ingenting i jämförerlse med Bella men man e ju en sprinter trots allt.

Mitt gym och simschema det senaste tre veckorna har sett ut så här. Man, tis, tor, fre gym. Dubbla simpass mån,ons,fre och enkla tis,tor, lördag morgon.
I gymmet är mina pass för tillfället volym för att bygga en bra styrkebas så man kan köra igång med tung lyftning efter nästa veckas de-load week. Mina styrke pass har varit kör tills du inte klarar mer. Det gör ont och Arnolds visa ord från pumping iron klingar I huvudet  " feel the pump"

Imorgon skulle vi simmat mot Arizona så vi kör ett loppass istället. Jag är Captain för Maroon team så jag ska ta ut laguppställning för morgondagens intersquad meet.

Tävlingsordningen ser ut som följer:

50 fly
50 back
50 breast
50 free
150 IM fly, back, breast
150 IM back, breast, free
8x50 Me relay
10x50 free relay


50 fly- 50 free måste alla köra men jag ska bestämma i vilket heat så att vi kan ta mesta poäng möjligt för bara två simmare kan ta poäng i varje heat. Och de är tre heat I varje gren.

Förutom simning är det heta ämnet i laget vad ska ni ha på er på ABC-partyt? Anything But Clothes (inga klader asså) soppåse? Uppblåsbar Barbara? Tejp? Alternativen är många.... Förslag?

"Dräkten är riktigt snabb"

2004-04-09

 Det är mycket snack om den nya dräkten LZR racer här borta. Hur som helst så har Speedo haft den nya drakten till utlåning vid lite olika tävlignar här på senaste tiden. Vid damernas NCAA fick några utvalda tjejer prova dräkten och senast nu i helgen under en tävling i Stanford fick simmare låna dräkten och prova. Några i laget här borta har testat den och säger att den är riktigt snabb och det känns riktigt bra att simma i den oavsett hur kass/bra formen är.


Nu är det inte många veckor kvar i skolan och upptrappningen för finals börjar ta form. Sista datum for finals är sunde maj här I ASU.  Sista tiden har gått till att försöka fixa min dator som jag har spillt mjölk på och som pajade skrivbordet. Inget kul.

Nu på lördagen var det planerat att Arizona skulle komma upp och simma Långbane dual meet. Men för någon anledning kunde inte dem dubbla mästarna få sitt lag motiverat och i form för att komma upp, så dem ringde igår och backade ur. Ganska lustigt för detta dual meet var på deras intiativ.


Annars har inte så mycket hänt än plugg och simning och gå på den helsvenska Gunthers konsert. Han är hyfsat stor här borta även om han ar bortglömd I Sverige så är han poppis här. Sjukt kul att gå och sen och sen surra lite svenska! Made my day!


Those who procrastinate unite tomorrow!

 Procrastination som det så vackert heter på engelska är något som jag är en mästare på och har alltid varit. Vad detta är? Jo det funkar bra med det svenska uttrycket som man bäddar får man ligga. Jag skjuter alltid upp allt till sista stund. Just nu ligger jag jävligt oskönt i min säng. Jag har massa skolarbeten att göra som man så lätt förskjöt under Pac-10's och sedan tryckte djupare in i det undermedvetna under det lilla spring break man fick.
 

Vår lagkapp kom inte vidare hamnade på samma retsamma 14e plats som förra året, alltså så nära man kan komma att utan få smaka frukten.  Så halva spring break gick till att träna och sedan vänta for att höra om man kom med eller ej. Vad resten gick till? Den gick genast till Thousand Oaks utanför L.A. Där spenderade man några få sköna korta dagar varav en var att shoppa på det obligatoriska Melrose Ave. Med flickvännen och sedan kolla in Rodeo dr. som hon inte har sett.  Dagen efter drog vi till Santa Ynez Valley för en skön dagstur. I Santa Ynez fanns det en liten danskattad stad som heter Solvang. Helt bisarr liten stad allt gick i dansk anda. Smorrebrod och H.C. Andersen. 

Plus att runt Solvang finns det 52 små vinodlingar som är öppna för vinprovning till kl fem på dagarna. Samma rutin som med 14e platsen se men inte smaka.... Eller?

Återigen tillbaka till min procrastination som inte blir bättre med åren, jag har tagit itu med den roliga tvätthög-en(arna) som har hopats sig. Skönt att man har klarat av två hogar och ska ta itu med den tredje och sista. Skönt att allt är Bigger and Better här borta annars hade mina tre amerikanska högar varit tio svenska.

Just det för att inte glomma bort simdelen i denna blog.
Har börjat starta upp med träningen här borta igen, lika kul som vanligt.
och...

Ett Stort Grattis till 4x100 medaljerna! Svårt att hänga med här borta.
Imponerad av guldet.

2008-03-11

Tillbaka i Arizona

 Nu är man återigen I Arizona. Stanford vann för 27:e året I ra.  Söndagen ägnades åt ett time trial vårt 4x100 fritt lag simmade mot USC på söndagen för att slipa tiden 2.55.9 från lördagen för att kunna åka till NCAA med det laget. För att kunna åka är lagen tvungna att komma 12-13:e plats totalt i landet, vi var 14:e med två hundradelar. Laget slipade tiden med fyra tiondelar och är rankade 13:e nu, så ett NCAA är eventuellt på G. På onsdag kommer listan med uttagna simmare och lag.


Så mitt springbreak  kommer ägnas att att träna.


Soliga hälsningar// Mange


 

2008-03-09

Sista dagen

 Vill bara säga att jag är mäkta imponerad av Albert Subirats. Killen "popped a rib" i försöken vid sin ryggsimstart. Vet inte riktigt vad det är, men han skrek som en stucken gris när hans trainer kollade laget med hans skulderblad som dem trodde hade krampat. Men ett tag senare förstod dem att hans högsta revben var orsaken. Han simmade hem vinsten på hundra rygg på tiden 46.5 orakad och inte fulltoppad. Han lyckades också med en tredjeplats på hundra fjäril. Annars gick bröstsimmet undan, Kornfeld från Stanford vann på snabba 52.4 med Dugonjic fran Cal tätt efter på tiden 52.5. Nar vi pratar om Stanford så har dem de mest irriterande föräldrarna på plats, dem övar ramsor och låter forjävligt och till råga på allt tvingade dem till och med klä ut en av sina ungar till ett trad (deras maskot)...

Sista tävlingsdagen imorgon och det avgör hur Springbreak kommer se ut...

Over and out

2008-03-07

50 Fritt
 50 fritt gick idag. Får fortsätta konstatera att höjdpunkten var kafeet igen. Man lyckades negativ splitta 50:an inte illa. 50 fritt finalen gick undan Copeland vann på 19.30 och det var tre killar på tredjeplatsen på tiden 19.59.

Laddar upp lite bilder på en intressant lösning angående sladdarna bakom startpallarna.

Får ladda inför imorgon med lite roliga klipp.

http://www.youtube.com/watch?v=jXMBDdhOeMw

http://www.youtube.com/watch?v=DTa8aVMEffA

http://www.youtube.com/watch?v=u4jq6EXK2F0&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=h0S6vL0-u582008-03-06

Första dagens tävlingar

 Dagen började med uppvärmning i the Belmont Aquatic Complex. Bassängen ligger på stranden och ar nog 50-60 år gammal, fick lite Art Deco känsla av byggnaden. Jag gillade poolen faktiskt, det är trångt, högljutt och mer stämning.  Efter uppvärmningen var det dags att åka tillbaka till hotellet och raka av sig skägget och resten. Men i mitten av rakningen så kurrade magen så jag och min rumspolare aka Landlord fran AZ bestämde oss för att käka lunch. Valen stod mellan Subway och Quiznos. Jag kände inte för nått av dem så jag gick ett halvt kvarter och hittade en pärla. Ett litet Italienskt Deli/café som hade Lavazzakaffe och fräscha mackor! Har inte sett ett café här i USA som brygger Lavazzakaffe. Jag beställde en Large proscioutto macka o en cappucino. Large proscioutto visade sig vara två (!) mackor ca 20cm långa styck med proscioutto mozzarella och basilika. Slank ner lätt med min cappucino.  Det var dagens höjdpunkt. Jag pallar inte med Starbucks och det överprisade lank som dem kallar kaffe.


Hur som helst, det var dags att simma lagkapper senare på kvällen, tyvärr stod coacherna sådant val&kval om vem skulle simma frisimsstrackan i A-medleylaget. Dem hade sådant bekymmer att bestämma vem som skulle simma att jag fick grönt ljus tio minuter innan lagkappen att simma frisimmet. Hur som helst det var inte det snabbaste jag har gjort men inte det långsammaste heller.

Så jag får konstatera att dagens höjdpunkt var att jag hittade Lavazzakaffe o smaskiga fräscha Italienska mackor.

Förresten Arizona vann 4x200 fritt pa 6,17.66. ganska hyfsade splittar...

http://www.pac-10.org/

http://thesundevils.cstv.com/


Lite bilder från pac 10: Läktaren i simhallen                                    Såhär ser det ut från utsidan


Vägen till badet, nära havet.                         Svenska flaggan vajar


Tävlingsbassängen

2008-03-05

Världens minsta jetplan
 Nu är man i Long Beach California, resan hit gick smärtfritt, vi var uppe i luften i mindre än en timma. Vi flög i något som åhar varit världens minsta kommersiella jet till Long Beach Airport som också var riktigt liten.  Vårt herrlag med tränare och så vidare tog upp halva planet, vi har 18 simmare och sju ledare... Ankomsthallen var lika stor och konstruerad på samma sätt som en PEAB byggcontainer som man bytte om i under SM i somras i Halmstad. Bagagebandet var utomhus i solen, ska inte klaga det gick fort att få väskorna plus att lite sol skadar ju inte.

Stämningen är hög i gruppen och det ska bli kul att simma Conference, själv har man inte riktigt hajat ännu att man ska raka o göra sig ordning imorgon bitti for att senare simma lagkapper på onsdag kväll. Pac-10 är lite annorlunda ordnat än en vanligt svensk tävling, Pac-10 börjar på onsdag kväll med 4x50 me och 4x200 fr lagkapper som är direktfinal och sen är det försök & final tills Lördag för att sedan åka hem på Söndag, så man hinner hem till efterlängtade studier.

Rykten florerar just nu om en viss brasse som heter Caesar Cielo som simmar för Auburn. Ryktena säger att han tjänar ca $30,000 i månaden i Brasilien vilket inte är ok om man simmar for ett Universitet här i USA, tanken är att man ska vara amatör för att kunna få ett stipendium och att få tävla. Det hela startade med att tidningar i Brasilien gjorde reportage om deras olympier eller något i den stilen. Jag vet inte så mycket mer om det just nu, så vi får vänta och se vad som händer framöver.

Mycket mer har inte hänt, så allt jag har att säga är:


FORK 'EM DEVILS!
2008-03-04

På väg till Conference


 Tja, de är jag som är Magnus Kjellberg, men inte den som springer runt på Eriksdalsbadet och tar blodtester och mäter fettprocent. Men vi har en sak gemensamt förutom namnet och de är Spårvägen Simförening. Jag simmar för Spårvägen Simförening när jag är hemma i Sverige. Just nu bor jag i USA sen två och ett halvt år tillbaka, Jag studerar och simmar for ASU (Arizona State University) the Sun Devils.


I skrivandets stund sitter jag på en filosofilektion och diskuterar hur vida Gud existerar eller inte, en rätt så intressant diskussion här borta i öknen.  Förutom skolan (som tyvärr inte tar en paus) så bär det av imorgon (tisdag) till Long Beach California för att deltaga i den sista Conference som går av stapeln här i USA.  Den heter Pac-10 och är en rätt så hyfsad Conference med ganska snabba skolor så som; University of Arizona, Stanford, University of Cal (Berkley), USC, University of Washington och ASU.

Så vi har toppat ett tag ett tag här borta, och det är ganska behagligt att toppa när solen skiner och det är runt 25 grader varmt, plus att man faktiskt har blivit ganska duktig på att göra luftringar i hoppbassängenJ

Nu måste jag tillbaka in i klassdiskussionen och bidraga med lite svenskt logiskt tänkande (eller?) när det kommer till religion.


Om simsport   |   Tipsa redaktionen: red@simsport.se   |   Om cookies