onsdag 19 juni 2024 


Simon Says...

Simon SjödinHej, det är då jag som är Simon Sjödin, uppvuxen i huvudstaden och huserar i Eriksdalsbadet för simklubben Neptun.

Här på Simsport.se kommer jag skriva om mina simpass, leverera träningstider och annat gott.   

Folk har frågat mig om det verkligen är så klokt att avslöja hur säsongen ser ut träningsmässigt. Men jag ser inga problem med detta. Simning är en individuell sport och kanske är det nån som istället finner inspiration av hur jag tränar.


Over and out!
2009-03-15

 

GP på hemmaplan i nästa vecka. Med en lugn vecka i bagaget hoppas jag kunna droppa några snabba tider.

En lugn vecka menas 5-7 simpass och 1-3 styrkepass. Anne Forsell har en modell som kan sammanfattas med en 5 veckorscykel, 3 belastande veckor och 2 återhämtningsveckor.

För några veckor sedan genomförde vi laktattest av ny modell. Testet skulle ge en fingervisning om vi tränade rätt. Proverna skickades till Jan Ulbrech I Belgien som analyserade resultaten och rapporterade tillbaka till Anne. Mina tester visade precis som Coach befarat, min f2 fart är för snabb . I regel ska jag simma ca 20 sek långsammare på en 400ing. Det är svårt, speciellt när man har killar som Wikström, Junefelt, Radovan och Frank som nu ligger och varvar en på träningen.

Problemet med att jag simmar för fort på min f2 fart är att mitt topplaktat tar stryk, som i sin tur gör att jag inte får ut 100% av min simning.

Michael Jackson håller sin avslutningsturné ”This is it” i sommar, och det skulle vara grymt att åka till London och kolla på en konsert.

Jackson är och kommer alltid vara King of pop.
 
Har ni några frågor eller funderingar är det bara att dra iväg ett mail till simonsjodin@gmail.com 
 
 

2009-02-19

Färdigtränad i eriksdal. Simmade fort!2009-01-05

Nyss hemkommen från en veckas skidåkning i  Åre och Storlien. Skeptiska röster från coach och annat folk om huruvida det var speciellt klokt att ta en tripp dit upp med tanke på att jag är en nybörjare och inte speciellt försiktig av mig.
Men åkte gjorde jag och kan lugnt kan jag säga att det var bland det roligaste jag gjort. Det var roligt även fast småbarn på fem år åkte i åttor runt en. Längdskidor hann jag även med uppe i Storlien. Svårt men tokroligt.


 

Nu är jag hemma igen och säsongen inleds på måndag. En spännande tid väntar och det känns att det är nu dags att ta det där klivet.


Kollade på ett avsnitt av Entourage för någon månad sedan och då medverkade ingen mindre än Michael Phelps. Det är bara ett bevis hur stor han är borta i staterna just nu. Hans namn figurerar även i Akon´s senaste singel : Im so paid. " wearing goldchain round my neck just like Michael Phelps"

/Simon

2008-04-14

YO SIMON - do you feel Olympian?


Blev så glad att jag tackade JA till att gå på opera med tjejen.

Även om man inte är helt klar för OS riktigt än så var det ändå med stolthet man öppnade brevet och såg sitt namn stå med.


Hårdkörningen inleds på måndag. Det som är nytt i min träning är att jag nu vågat ge mig på styrketräning. Rädsla och lathet är skälet till att jag inte gett mig in i det tidigare. Ville inte bli för tung i vattnet och samtidigt är det jäkligt tråkigt. Men ny tid ny strid.

Jag har även börjat testa på alternativ träning. Igår sprang jag upp för en topp med 68% lutning( chansning) så syran sprutade ut genom öronen.


Annars händer det väl inte så mycket: Avancerat till medium på gitarr hero. Köpt ny kamera, så nu i fortsättningen blir det även bilder på bloggen. AIK vann mot giffarna och kommer vinna derbyt på måndag.


Är det något ni undrar eller tycker att jag ska ta upp är det bara att slå iväg ett mail till

simonsjodin@gmail.com


YA MAN

2008-03-30

Då var man hemma i Sverige igen. En summering av mitt EM borde vara dags.

100 rygg DAG 1

Första loppet är alltid det pirrigaste. Man vet inte hur formen är och har svårt att sova natten innan. 56.40 landade jag på, 3 hundradelar från GP tiden. Besvikelsen var stor inombords eftersom jag kände att jag kunde mer. Renholm och jag låg banorna bredvid varandra så detta var en direktkvalificering till lagkappen.

200fjäril DAG 3-4

Revanchlystan var stor när jag gav mig i vattnet på huvuddistansen 200 fj.

1.58.3 stannade tiden på i försöken. Äntligen! 1.26.3 vid 150 meter lovade en bättre tid i mål. Så planen i semin var att ta det lite lugnare ut för att kriga hårt hem.
Tog mig till min första final. Väl i finalen hade jag inte så värst mycket att sätta emot utan slutade på en 8e plats. Måste få ner min sista längd runt 30.5 om jag ska kunna hävda sig bland Europaeliten.

200rygg DAG 5

Efter urladdningen på fjärilen kunde jag inte göra mig själv någon rättvisa.

Relay DAG 7

Känslan när man simmar en lagkapp är härlig. En individuell idrott blir för ögonblicket en lagsport. En för alla, alla för en.

Alla i laget gjorde sitt yttersta och kan lugnt säga att det är skönt att ha en kille som Nystrand på sista sträckan.

EM avslutas traditionsenligt med en bankett. Som simsports utsände hade jag papper och penna i högsta hugg och antecknade allt som föregick. Tyvärr har jag inga skandaler att rapportera. Dans och glädje va melodin.

Coach har gett mig en vecka ledigt, så nu måste man vara lite kreativ och hitta på nya saker. Testade gitarr hero och nu är jag fast. Roligare spel förutom poker får man leta efter.

Allsvensk avspark idag. AIK får besök av defensivt starka Kalmar. Gnagets mittfällt kommer dock rulla upp Kalmar på läktaren.

Självklart kommer jag vara på plats för att följa AIK mot guldet

2008-03-14

Toppning

Toppningen är i full gång, men den riktiga känslan väntar man fortfarande på. Avverkade ett pass på 4k som innehöll rent F2. Ikväll går jag ett pass med lite sprint och mycket vila.

Morgondagen består av en så kallad "broken" 4*50 fj 10 vila. Är egentligen inte så förtjust i brokenlopp, föredrar att simma pacefart istället.


Var hos barberaren förra veckan och drog av mig krullet. Känns i ärlighetens namn lite tomt. Ett tungt beslut att fatta, men är helt klart nöjd med resultatet.


Imorgon har jag tvättstugan. Jag verkligen ogillar att tvätta. Som tur var är det bara kalsonger och strumpor jag behöver tvätta innan EM eftersom vi fick ny fräsch utrustning som ska användas. Antingen har man för mycket sköljmedel eller så får man det inte torrt under tiden man bokat. Mycket strul helt enkelt. Det är därför jag alltid väntar in i det sista med att tvätta.

Håller på att tanka lite nya låtar som ska med till Holland. I ipoden just nu spelas: Usher Featuring Young Jeezy "love in the club".  Ray J "sexy can i".

2008-03-11

Bloggsvacka?

Har jag drabbats av en så kallad bloggsvacka? Nää riktigt så illa är det inte. Klantigt nog drog jag ner datorn i backen, så nu är jag utan min kära vän.


Helgens GP

100 rygg: Äntligen! Tror att detta var min 9e tid under 57 så det var skönt att få till en bra simning veckan innan EM.

100 fjäril: Viktigt att veta att fjärilen stämmer så pass bra. 200 fj kommer att bli mitt huvudfokus nästa vecka.

200 rygg: Mitt sämsta lopp under helgen. Lyckades inte att hålla ihop simningarna hela vägen utan tappade koncentration i slutet på tävlingen. Viktig läxa: ända in i kaklet


Helt klart ett positivt besked inför stundande mästerskap. Kände att jag höll ihop simningarna med god teknik hela vägen.


Nu gäller det bara att våga simma meter och inte gå tillbaka till gamla synder.


Ikväll är det champions League. Varje gång man ser Zlatan live så spelar han i ärlighetens namn riktigt kasst. Kanske har man för stora förväntningar, men har en tendens att försvinna i de stora och viktiga matcherna.

Fast kvällens höjdpunkt är Gossip girl. Ja ni hörde rätt! En riktigt skön serie. Många tycker säkert att det är en serie för tonårstjejer. Men ge den en chans, ni kommer inte ångra er!

Om jag ska återvinna lite av min manliga heder så följer jag slaviskt serier som Entourage och Californication

2008-02-28

Poker och simning

Hur gick det då med pokern? Njaa kan inte påstå att jag hade mitt A-game denna kväll.

Tog mig i alla fall till finalbordet som shortstack (minst marker på bordet) men hade lite problem att få till mitt egna spel. Slutade på en bitter 5e plats.

Fighten om segern stod emellan Skåne och Trollhättan. Skåne representerades av den kloke Mårten Hallin och Trollhättan av småstadskungen Erik Andersson. Hallin drog längsta stråt och plockade hem segern.
Förhandstipset lutade dock åt att en Neptunare skulle vinna. Eftersom vi va 8 stycken, var oddsen inte så värst höga på oss. Men stryk fick vi, och vi lämnade arenan med svansen mellan benen.

Inte nog med att jag torska på pokern, fick även feber på kvällen.


Så jag gjorde det jag alltid gör när jag är sjuk. Hem till mormor för att kurera mig. Med lite mirakelkurer va jag uppe på benen igen efter 4 dagar. Försöker nu ta igen lite av de meter jag missade under min frånvaro i bassängen.


Dagens pass låg på 6600 F2. Ikväll väntar ännu ett F2 pass på runt 6k. Lite ovant att ligga och simma så långt 2 veckor innan gametime. Men det är den nya verkligheten för mej.

2008-02-22

LAKTAT


Stoppa pressarna! Två inlägg på en dag är inte likt mig.

Imorse genomförde jag en så kallad laktatserie eller stepptest som vissa kallar det.


10*100 droppa 2 sek per 100ing (rygg)

1.17 1.14 1.13 1.11 1.09 1.06. 1.04 1.03 1.02.
Efter varje hundring tar Magnus Kjellberg blodprov i örat. Efter sista loppet får man vila ca 10 min innan man kör en sista 100ing max med fokus.

Poängen med laktatserien är att få reda på hur man ligger till i träningen, vilken tröskel man ligger på.

58 smått hade jag på sista 100. Helt ok eftersom jag inte känner mig fullt friskt för tillfället.

Efter serien var det dags för den så viktiga fettmätningen. Ni ska veta att det är stor prestige i vår grupp om vem som har minst fett på kroppen. Stefan "Beffe" Nystrand brukar vinna den tävlingen, men nu vette faan om jag inte tagit över 1a platsen. Inget godis, chips eller pizza 2008 gör att jag med raska kliv är på väg att ta över den så åtråvärda 1:a platsen.


I morgon lördag är det morgonträning kl 08.00

På kvällen väntar en pokertunering på Neppans simfritis. Längesen vi hade en, men nu är dags. Min kollega Padersson väntas dyka upp. Många simmare kommer drabbas samman, men bara 1 kan stå som segrare.

2008-02-22

Snart bara tre veckor kvar...


DÅ va det snart bara 3 veckor kvar tills EM, och de sista förberedelserna är i full gång.

Fokus de närmaste veckorna kommer ligga på att höja min tröskel. Tidigare år när jag toppat så har jag varit för feg, har inte vågat gå på, utan istället bara legat hemma och kollat på Entourage. Men nu är det ändring på det. Veckan innan kommer några pass ligga runt 6k.

Farten kommer när jag vilar de sista dagarna. Så vikten ligger på att behålla den kondis jag byggt upp under sista året. Denna vecka 10 pass likaså nästa vecka.

Såg att Fagundez börjat blogga. Kul! Den tjejen kan träna och det ska bli väldigt intressant att följa hennes träning framöver. Måste säga att jag är lite sugen att åka ner till canet och känna på lite riktigt hårdträning. Vi får se vad jag gör i höst.


Champions League är i full gång med sitt slutspel. Fotboll när den är som bäst. Det är dags för Arsenal att visa sin fulla kapacitet. Arsenal spelar den roligaste och bästa fotbollen. Och det kommer att löna sig i slutändan.

2008-02-15

Konsten att simma 40 sek över pers.


Då var jag tillbaka igen. Har haft mycket i röret sista veckan och då har skrivandet blivit lidande.

Första tävlingen för säsongen genomfördes i helgen. GP som gick av stapeln i Jönköping i lång bassäng. Tävling såg jag som en "checkpoint" inför stundande EM.

Jag ville ha svar om huruvida min höghöjdsträning givit den effekt som vi eftersträvade. Något vi jobbar extra hårt med är mitt ryggsim, som jag inte fått att stämma sedan i somras. Men nu har vi äntligen lokaliserat problemet och vi jobbar stenhårt för att hinna klart i tid.

100 rygg fredag.
Målet va att få en så jämn simning som möjligt. 28.3 ut 28.6 hem gav 56.9 i mål. Väldig viktigt för självförtroendet att få en bra kontrollerad simning så här tidigt på året. Det gäller att "step up the game" nu när min gode vän Pontus Renholm presterar grymma simningar på andra sidan atlanten.

 200 fj fredag.
Fem minuter efter ryggsimmet var det dags för försöken på 200 fjärilsim. Skulle ta mig igenom lugnt och fint va planen. Vann första 15 meterna, men sedan började problemen. Kroppen va full med syra redan efter första 25an, den syran man brukar få sista 10 metrarna i ett 200 fj lopp. 175 meter av självplågeri väntade mig. Flera gånger i loppet ville jag bryta och ge upp, men tog mig tillslut i mål på tiden 2.40.31. 40 sek över pers. Kunde i alla fall trösta mig med att jag slog säsongsbästa!

200 fj lördag
Jag visste inte riktigt hur jag stod till i fjärilen efter gårdagens simning. Fullt ös från start va planen. Klockades första 100 på 56.6 efter en aning stressad simning. 1.03.9 sista 100 är på tok för dåligt om man vill hävda sig bland de bästa. Förhoppningsvis när jag börjar toppa så kommer jag få första hundringen mer gratis för att kunna ha mer kraft sista halvan av loppet. Vilken 200ing var då jobbigast? Jag kan på rak arm säga att simningen på 2.40 var grymt mycket jobbigare än simningen på 2.00.

100fj söndag
Helt klart nöjd med 54.6 i det träningsskede jag är i för tillfället. Trodde inte att jag hade speeden att simma ner mot pers. Utmanades främst av den gamle räven Erik Andersson som imponerade på dem flesta. Erik spenderar mer tid på att förbättra sitt rekord i bänkpress än att jaga meter i bassängen, och ändå presterar han väldigt bra i poolen.


Sammanfattningsvis är jag nöjd med helgen. Fick positiva svar inför den avslutande 5 veckors cykeln.


2008-02-02

Mina lagkamrater

Lördag morgon, f2 prog ben stod på programmet.
Endast jag och min bror Samba fanns närvarande detta pass. vart va alla andra? Några är i Kina, några simmar JSM och några ligger hemma och sover!
 
Jag tycker att det blivit dags för en närmare presentation av mina kollegor.
 
Stefan
Lagets professor
Väldigt allmänbildad. Kunnig inom ekonomi, politik, historia och mat.
Lagets gnällspik
 
Petter
Lagets fixare
När coach's dator behöver fixas är det Petter som Anne går till. Om mobilen pajar så fixar Petter den och om man vill ha en rolig historia så fixar Petter det också.
 
Hanna
Lagets skönhet
I ett lag fullt med manligt testosteron är det skönt att ha lite kvinnliga inslag. Hanna är även en väldigt god vän.
 
Samba
Lagets spetskompetens
Är en av Neppans viktigaste nyckelspelare i den årliga och prestigefyllda fotbollsdrabbingen mellan Neptun och Spårvägen.
 
Pontus
Lagets kostymnisse
Hur många av Sveriges simmare anländer till morgonträningarna iklädd skjorta och slips?
Jag vet bara en! Pontus är en av Forex viktigaste kuggar och är Roffe Fribergs (Forex styrelseordförande) högra hand.
 
Axel
Lagets gastronom
Jobbar sig upp inom Stockholms resturangvärld. Om ni vill ha tips vilka ställen maten smakar bäst på, hör med Axel.
 
Anne
SK Neptuns lagkapten
Hjärnan och hjärtat bakom Neptuns elitgrupp. I en grupp med 7 olika viljor, lyckas Anne alltid se till varje individs bästa. Ibland kan det ligga sju st olika pass på kanten, skräddarsytt skrivna till var och en.
Annes tålamod, kunnande och hängivenhet gör att många rankar henne som landets bästa tränare.
Dock när hennes tålamod då och då tar slut, är det nog bäst för alla parter att hålla sig undan.
 
Så ser våran grupp ut. Vi har även några som knackar på dörren för att komma in, tänker främst på Simon Frank som kommer och ska gästsimma med oss.
 
JSM är i full gång, tippningen va inte min grej så jag väljer istället att kommentera lite simningar.
 
Riktigt kul att Södertörn som coachas av Carl Jenner fortfarande hävdar sig väldigt bra i lagkapperna.
Ständigt nya talanger produceras i SSS.
 
Stockholm och Skåne är förvarnade. Väst har vaknat till liv och står för riktigt bra simningar. Kul!
Dennis Fredriksson har en riktigt stor talangbank i Skäret. Det verkar som han gör ett mycket bra jobb med sina adepter.
 
Nää nu ska jag ut och spela biljard!
På återhörande


2008-01-31

Africa is the place to be!

Nyligen hemkommen från ett 3 veckors träningsläger i Sydafrika. Lägret bestod av sol, träning och mat, dvs en perfekt kombination.

Passen simmades tillsammans med min vapendragare och rumskompis Christoffer Wikström. Eftersom vi befann oss på hög höjd så var det viktigt att vi höll rätt farter.  Dock är både jag och Christoffer  kända som Mr hets... så  coach var aningen orolig om huruvida vi skulle klara av att simma på rätt farter. Men vi höll oss i skinnet och simmade på en stabil och sansad nivå.

Genom ryktesvägar hade vi hört att Gabriella Fagundez va en riktig träningsmaskin. Så därför beslutade vi att ta reda på om detta verkligen stämde.  Med facit i hand kan man lugnt säga att ryktena var korrekta.  Kommer att skriva mer om lägret vid  ett annat tillfälle                                                                                                                      


 Idag  börjar som sagt JSM. Jag är inte den som brukar ha 13 rätt på stryktipset. Men jag ska slänga iväg lite tips:

  • Neppans grabbar vinner samtliga lagkapper (lite partisk kanske)
  • Thydén vinner en trippel på damernas medley
  • Natasha Sundin skräller och vinner 100 ry

Fler tips kommer

Till alla JSM simmare vill jag önska lycka till


Om simsport   |   Tipsa redaktionen: red@simsport.se   |   Om cookies